hirdetés
hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

A hagyományos orvoslás elutasításáról

A gyógyító szemlélet változása

Orvos-beteg bizalmi kapcsolat kialakításának fontossága

Az elmúlt évtizedekben világszerte emberek milliói fordultak el a hagyományos orvoslás intézményrendszerétől és utasították el a hagyományos orvoslás egészség-betegség képét.
A jelenség sok szempontból káros és nehezen megmagyarázható. Olyan országban is, mint az Amerikai Egyesült Államok, a legmodernebb technikával és a legjobban képzett szakemberekkel rendelkező neves intézmények helyett is sokszor tudományosan nem igazolt, veszélyes elemeket is magukba foglaló eljárásokat vesznek igénybe nagy tömegek.

A jelenség egyik lehetséges magyarázata az a modern orvoslásban sokszor figyelmen kívül hagyott pszichológiai elem, amely minden korban a gyógyítás esszenciális részét alkotta. Kutatások igazolták, hogy az olyan orvos-beteg találkozásoknál, amelyeknél lehetőség van bizalmi kapcsolat kialakítására – és a háziorvosi tevékenység éppen ilyen –, a gyógyítás hatékonyságának mutatói jelentősen javulnak és az orvosokra kevesebb stressz hárul.

A pszichés és a pszichoszomatikus kórképek elterjedése különösen fontossá tette, hogy a már szűk szakterületekre specializálódott szakorvosok is elsajátítsák azokat a pszichológiai alapismereteket, amelyek a pontosabb diagnózis felállításához és a megfelelő gyógyítási döntések meghozatalához szükségesek.
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés