hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Milyen vény alaján számolható el?

Társadalombiztosítási támogatás

Harminc napot meghaladó gyógyszermennyiség

Társadalombiztosítási támogatás csak olyan – e célra rendszeresített – vény alapján számolható el, amelyen:

• a támogatás alapjául szolgáló jogcímet az orvos egyértelműen megjelölte,
• az orvos félreérthetetlenül feltüntette a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét,
• a gyógyszert kiváltó személy a gyógyszer átvételét aláírásával igazolta,
• a kötelezően alkalmazandó közösségi szabály és a nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó betegek esetében az orvos feltüntette a beteg születési dátumát (év/hó/nap), az ország kódját, az ellátás alapjául szolgáló formanyomtatvány betű- és számjelét, a beteg külföldi biztosítási/azonosító számát
• amelyről rögzítették az erre rendszeresített adathordozón a vényen rendelt gyógyszer azonosító kódját, mennyiségét, társadalombiztosítási támogatásának összegét, a vényen szereplő vonalkód számát, a beteg TAJ számát és a d) pont szerinti beteg esetében az ott felsorolt adatokat.
• Egy vény alapján a biztosított részére rendelt, legfeljebb harminc napra elegendő gyógyszermennyiség árához, ha pedig az eredeti gyári csomagolás ezt a mennyiséget meghaladja, akkor ennek az árához nyújtott társadalombiztosítási támogatás számolható el.

Ettől eltérően harminc napot meghaladó időre elegendő gyógyszermennyiség árához nyújtott társadalombiztosítási támogatás nem számolható el, kivéve rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből. Ennek fennállása esetén a gyógyszert rendelő orvos betegnaplójában köteles rögzíteni a méltánylás okát. Az orvos a vényen köteles feltüntetni a betegnapló számát és dátumát. A gyógyszertár csak a szabályszerűen kiállított vénnyel számolhat el.
Ha a jogosult részére rendelt gyógyszer mennyiségét az orvos betűvel és számmal egyértelműen nem tüntette fel, csak a legkisebb eredeti gyári csomagolású gyógyszer árához nyújtott társadalombiztosítási támogatás számolható el.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés