hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Speciális rendelkezések

Kábítószer rendelése

Kötelezően feltüntetendő elemek

Kábítószer rendelésekor az orvosnak az általános szabályokon felül speciális rendelkezéseket is be kell tartania. A kábítószerek térítésmentes rendelésekor a vényt két példányban kell kiállítani.

A másolati példányra rá kell írni a „Másolat” szót. Az orvos köteles a vény mindkét példányát aláírni és bélyegzőjével ellátni.

A vényen fel kell tüntetni:
• a beteg nevét
• életkorát
• lakáscímét
• a rendelt kábítószer mennyiségét (törzskönyvezett gyógyszerkészítményeknél, ha az többféle hatáserősségben van forgalomban, a készítmény hatáserősségét)
• használati utasítást

Kábítószernek minősített törzskönyvezett gyógyszerkészítmény rendelésénél a készítmény hatáserősségét arab számmal és betűvel, a rendelt adagolási egységek számát pedig római számmal és betűvel kell kiírni. Magisztrálisan elkészítendő, kábítószer-tartalmú gyógyszer rendelésénél a gyógyszerben foglalt kábítószer mennyiségét arab számmal és betűvel, az adagokat római számmal és betűvel kell feltüntetni.
Ha az orvos a kábítószert a meghatározott legnagyobb egyszeri, illetőleg napi adagnál nagyobb mennyiségben rendeli, köteles a vényen a kábítószer mennyiségét kézjegyével és bélyegzővel megerősíteni.
A vényen a használati utasítást pontosan, félreérthetetlenül kell megadni. Ha az orvos olyan használati utasítást kíván adni, hogy pl. fájdalom esetében 10 cseppet vagy egy tablettát, a vényen azt is meg kell jelölnie, hogy a beteg naponként összesen legfeljebb hány cseppet, illetőleg tablettát vehet be.
Ha az orvos az „orvosi táskája részére” rendel kábítószert, a vényen a kábítószer nevét, mennyiségét és az „orvosi táska részére” szavakat kell feltüntetnie. Ha az orvos a vényen használati utasításul „az orvos kezéhez” szavakat tünteti fel, külön használati utasítást adnia nem kell.
Ha a betegnek tíz napnál hosszabb időn át folyamatosan és rendszeresen kábítószerre van szüksége, az orvosnak a vény – térítésmentes rendelés esetében a vénymásolat – hátlapján fel kell tüntetnie, hogy a beteg részére a kábítószerből előreláthatólag mely időpontig, milyen időközönként, milyen mennyiség szükséges. Az orvos köteles egyben a beteget (hozzátartozóját) felkérni arra, hogy a vényt a beteg a kábítószer kiadásának engedélyezése érdekében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál mutassa be, a kábítószer kiadásának engedélyezése után pedig a receptet vigye vissza az azt kiállító orvoshoz. Az ÁNTSZ munkatársa ellenőrzi, hogy a vényt szabályszerűen állították-e ki, rávezeti, hogy a gyógyszertár a rendelt kábítószerből mely időpontig, milyen időközönként, milyen mennyiséget adhat ki. Az ÁNTSZ a kábítószer folyamatos kiadását legfeljebb három hónapi időtartamra engedélyezheti.
Az ÁNTSZ engedélyével ellátott vény bemutatásakor az orvos a beteget nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásban a következő adatokat kell feltüntetni: a sorszámot, a beteg nevét és lakcímét, továbbá azt, hogy milyen kábítószerből, mely időpontig, milyen időközönként, milyen mennyiség adható ki. A beteg nyilvántartásba vétele után az orvosnak a vény – térítésmentes rendelés esetében a vénymásolat – hátlapján fel kell tüntetnie az engedély alatt a nyilvántartás sorszámát, azt alá kell írnia, és el kell látnia bélyegzőjének lenyomatával.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés