hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Visszafordítható az öregedés?

A Horvath-óra ma még csak megmondja az életkort, de eljöhet az idő, hogy az öregedést is megállítja, derül ki a Qubit összeállításából.

Steve Horvath, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) biostatisztika- és genetikaprofesszora eredetileg annak próbált utánajárni 2011-es DNS-kutatásában, hogy a citozin (a DNS-ben található egyik nukleobázis) metilációjának, vagyis kémiai módosulásának van-e köze az egyén szexuális irányultságának kialakulásához. Helyette viszont megtalálta az életkor megállapítására használt epigenetikai módszer, a Horvath-óra alapjait.

Az 1960-as évek szovjet kutatásai óta tudható, hogy a DNS metilációja és az öregedés összefügg, de Horvath azonosított is 353 olyan prediktív erejű régiót (azaz úgynevezett CpG-szigetet) az emberi DNS-ben, ahol a citozin-nukleotidokat guanin-nukleotidok követik – ezek mérésével pedig bármely szövetből izolált DNS vizsgálatával meg lehet állapítani egy ember valódi (kronológiai) életkorát.

A hogyan már ismert, a miért még nem. „Bárcsak tudnék rá észszerű magyarázatot adni. Bizonyos értelemben ez egy csoda” – mondta Horvath az Endpoints nevű egészségügyi magazinnak.

A Horvath-óra azt is bebizonyította, hogy az emberi szövetek és szervek némileg eltérő ütemben öregednek, két kivétellel nagyjából azonos szintű az öregedés egy testen belül – a női mellszövet gyorsabban, a kisagy pedig lassabban öregszik a test többi részénél.

Steve Horvath és kutatótársa, Kenneth Raj idén áprilisban a Nature Reviews Genetics folyóiratba írt összefoglaló cikket az öregedés epigenetikai elméletéről – az ebben is említett korábbi kutatása során pedig több mint 8000 szövet- és vérminta vizsgálatával 3,6 éves pontossággal sikerült megállapítani az alanyok életkorát. Arra is rájöttek, hogy akinél a Horvath-óra által kiadott szám nagyobb a saját életkoránál, annál nagyobb eséllyel fordulnak elő olyan, az öregedéshez köthető betegségek, mint a Down-szindróma, a Parkinson-kór vagy egyes ráktípusok. 

Horvath szerint ez azt jelenti, hogy visszafordítható az öregedés. Egy 2013-as kísérletében négy speciális gén segítségével felnőtt őssejteket alakított át embrionális őssejtté, amellyel a felnőtt bőrsejtek epigenetikai korát egy magzatévá fordította vissza. „Közvetett bizonyítékunk van rá, hogy a metilációs kornak köze van a biológiai életkorhoz” – mondta Horvath, hozzátéve, hogy a közvetett bizonyítékkal elégedetlen, az elméletével vitatkozó biológusoknak egy valamiben igazuk van: azt még nem sikerült azonosítani, hogy pontosan milyen fehérjék érintettek a folyamatban.

A teljes beszámoló a Qubiten.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink