hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Vérteszt segíthet az agydaganat felfedezésében

A 24.hu szerint áttörést hozhat az agytumorok felfedezésében és a betegek gyógyításában egy új módszer.

A módszert egy brit rákkutató konferencián prezentálták az Edinburghi Egyetem kutatói: aszerint a mesterséges intelligencia segítségével egyszerű vértesztből megállapítható, hogy vannak-e valaki vérében agytumorra utaló markerek, ezzel pedig lényegesen felgyorsítható a diagnózis, így nőhet a túlélés esélye is.

A kutatás vezetője, dr. Paul Brennan előadásában elmondta, hogy az agydaganatok 62 százalékát a sürgősségin diagnosztizálják, annak ellenére, hogy a beteg már többször látogatta meg a háziorvosát a tüneteivel. Ennek az az oka, hogy az agydaganat diagnosztizálása nagyon nehéz, és fejfájásra, zavarodottságra ritkán küldenek valakit rögtön CT-re vagy MRI-re.

A kutatók 400 agydaganatgyanús betegen próbálták ki a vértesztet, közülük végül 40 embernek lett pozitív a CT-je vagy az MRI-je. A vérteszt a tumorok 82 százalékát meg tudta jósolni, és az egészséges emberek 84 százalékát is kimutatta. A leggyakoribb agydaganattípust, a gliomát a teszt 92 százalékos pontossággal tudta jelezni.

A kutatók szerint az eljárást potenciálisan másfajta tumoroknál is fel lehet használni, ez pedig forradalmasíthatja a rák felfedezésének módszereit, írja a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink