hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Van előnye is a serdülőkori kövérségnek?

Minél nagyobb a tinédzserek testtömege, annál kisebb a veszélye a későbbi emlőráknak, függetlenül a felnőttkori testtömegtől.

Heather J. Baer és munkatársai prospektív elemzést végeztek 188 860 nő bevonásával, akik közül 7582-nek volt emlőrákja. Ehhez a Nurses’ Health Study I. és II. (1988–2004, illetve 1989–2005) adatait használták fel.

kover tiniA nők 9 piktogram közül választották ki azokat, amelyek emlékezetük szerint a leginkább megfeleltek 5, 10, illetve 20 éves kori testalkatuknak (1: a legsoványabb, 9: a legkövérebb). Kiderült, hogy azokban, akik serdülőkorukban kövérebbek voltak, ritkábban fordult elő mind a pre-, mind a posztmenopauzális emlőrák. Egy egységnyivel kifejezettebb kövérség 12 százalékkal csökkentette a premenopauzális és 9 százalékkal a posztmenopauzális emlőrák gyakoriságát. Az 1-es piktogramot választókhoz képest 43 százalékkal volt ritkább az emlőrák azokban, akik átlagosan a 6,5-ös vagy ennél nagyobb sorszámú piktogrammal jellemezték tinédzser kori testalkatukat, és a felnőttkori testtömeg nem befolyásolta ezt a különbséget. Hatással volt viszont a különbségre a születéskori testsúly és az emlőrák ösztrogénreceptor-státusza: kifejezettebb volt az összefüggés azokban a nőkben, akik 3,9 kg-nál kisebb súllyal születtek, valamint azokban, akiknek daganata ösztrogénreceptor-negatív volt.

A serdülőkori testtömeg tehát egész életre szólóan erős, fordított kapcsolatban van az emlőrák kialakulásával – foglalták össze a szerzők az American Journal of Epidemiology-ban.

DR. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink