hirdetés
2025. szeptember. 15., hétfő - Enikő, Melitta.
hirdetés

 

Újabb ellenség: az emulgeálószerek

Még egy élelmiszeripari adalékanyag, ami hozzájárulhat az elhízás- és cukorbetegség-, illetve gyulladásos bélbetegség járvány tombolásához – a szabályozóknak újra kellene gondolniuk, milyen módszerekkel tesztelik az élelmiszerek biztonságosságát.

Nem csak a jégkrémek szerelmeseinek kell átszerkeszteni menüjüket: szimulált humán bélt használó vizsgálataikban amerikai kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálható emulgeálószerek fogyasztása elhízás, diabétesz és gyulladásos bélbetegség kialakulásához vezet, írja Michael Le Page a New Scientistben. Az emulgeálószereket az étel textúrájának javítására használják, mivel az elegyítő tulajdonságú anyagok megakadályozzák a víz- és zsírnemű összetevők különválását a keverékekben, így pl. a jégkrémben vagy a majonézben.

Tavaly Benoit Chassaing mikrobiológus és munkatársai (Georgia State University) a Nature-ben számoltak be arról, hogy egérkísérletekben kimutatták: az emulgeálószerek megváltoztatják a bél mikrobiomját, a módosult bélflóra pedig glükózintolerancia kialakulását eredményezi. Chassaing és munkatársai a feldolgozott ételekben gyakran előforduló emulgeálószereket: karboximetilcellulózt (az EU-ban: E566) vagy poliszorbát-80-at (E433) adtak az egészséges egerek táplálékához, amelyekben csökkent a bélbaktérium-flóra diverzitása, elhízás és metabolikus zavarok alakultak ki. A humán gyulladásos bélbetegség kutatására kifejlesztett genetikailag módosított modellállatokban pedig az emulgeálószerek hatására fokozódott a fellángolások gyakorisága és súlyossága.

Mint az eredményeket ismertető cikk kifejti, ez az első alkalom, hogy direkt összefüggést mutattak ki az emulgeálószerek és az egészségi állapot között. A kutatók nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy eddig azért nem találtak rá az összefüggésre, mert lehetséges, hogy csak a populáció egy része érzékeny az emulgeálószerek hatására, továbbá bizonyos, hogy nem pusztán az emulgeálószerek felelősek a diabétesz és a gyulladásos bélbetegség növekvő gyakoriságáért.

Chassaing és munkatársai azonban azt is meg akarták vizsgálni, hogy a kísérleti állatokon túl eredményeik emberekben is megállják-e a helyüket. Ezért tavalyi eredményeik után az emulgeálószerek (E566 és E433) hatását belgiumi kutatókkal együttműködve emberi bélszöveten is megvizsgálták. Az új eredmények szerint az emulgeálószerek hatására megnő egy bakteriális protein, a flagellin koncentrációja, márpedig ismert, hogy a flagellin nagy koncentrációban gyulladást okoz. A továbbiakban a kutatók humán vizsgálatokat is szeretnének folytatni, és már elkezdték az önkéntesek toborzását.

Egyes kritikusok – így pl. Patrice Cani belgiumi táplálkozáskutató – szerint Chassaingék tavalyi állatkísérleteikben olyan magas koncentrációban használták az emulgeálószereket (az egerek italának 1%-a volt E566 vagy E433), amit emberek ritkán fogyasztanak, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az FDA pl. 15 különböző emulgeálószer használatát engedélyezi, és mivel tartósító hatással is rendelkeznek, nem könnyű olyan félkész, illetve készterméket vásárolni, amelyikben nem fordul elő legalább egyikőjük. Mint Cani leszögezi: bármi is lesz a humán vizsgálatok eredménye, a szabályozó hatóságoknak újra kell gondolniuk, hogyan érdemes tesztelni az élelmiszerek biztonságosságát, mivel a jelenleg használatos módszereket még az előtt fejlesztették ki, hogy ráébredtünk volna, milyen fontos a bélflóra szerepe az egészség megőrzésében, és milyen óriási mértékben befolyásolja mikrobiótánk összetételét az, hogy mit eszünk.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Szemészet

    Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

  • learn more A szociális agy kultúrtörténete

    E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...

  • learn more Korszerű gyakorlati irányelvek az elsődleges orvosi ellátásban

    Könyvünket az elsődleges ellátásban dolgozó klinikusoknak ajánljuk, de nemcsak a...

  • learn more 150 EKG kérdés (javított kiadás)

    Bár a gyakorlat és a tapasztalat semmivel sem helyettesíthető, ez a könyv egy lépéssel közelebb áll a klinikai valósághoz, mint azok a...

  • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

    A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

  • learn more The Etiological Role of Hepatitis C Virus in Lymphomagenesis

    The acute inflammation of liver in patients (acute hepatitis) can be produced by different chemicals...

  • learn more Csoportdinamika

    Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

  • learn more Zsebdoktor utazóknak - Patika Magazin könyvek

    A könyv részletesen tárgyalja az utazás közben előforduló megbetegedéseket, azok kezelési módját, az utazás előtt...

  • learn more A születés traumája

    A születés traumája néhány év híján százéves mű – romantikusan szövevényes, néhol szinte megfejthetetlen, néhol teljesen modern és ma is a...

  • learn more Radioaktív izotóppal jelzett gyógyszerek az élő szervezetben

      A nukleáris medicina az orvostudomány dinamikusan fejlődő ága. Az elmúlt évtizedekben a...

  • learn more Vágy és hatalom

    E kötet a hazai pszichoanalitikus-pszichoterápiás szcéna egy olyan kiemelkedő szereplőjével invitálja közös elmélkedésre az olvasót, akinek nem csak...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more Sportélettani kislexikon

    A sportélettan a sportnak és általában az emberi test mozgásainak az életfolyamatokra gyakorolt hatásaival, és a teljesítőképesség lehető...

  • learn more Kórtani alapismeretek

    A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Ars neurologiae

    Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

  • learn more Az orvoslás joga - kommentár a gyakorlat számára

    Hiánypótló orvosi jogi kézikönyv. Sorra veszi az orvosi jogviszonyt, ennek alanyait, az orvosi tevékenységek...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

  • learn more A szem fénytörése

    Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...

  • learn more Reflective recovery

    In this book we invite the reader to take a few steps into the “multiverse” of 12-step fellowship recovery cultures. These fellowships exist in many different...