hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új vakcina a Lassa-láz profilaxisára

A PharmaOnline szerint a Texas Egyetem kutatói a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy új vakcinájuk 100%-os hatásosságot mutatott a Lassa-láz profilaxisában, egyelőre állati modellszervezetekben.

Az egyetlen adagból álló oltás a mesterséges fertőzés előtt egy héttel beadva megakadályozta a betegség érzékelhető tünetekkel történő kialakulását, három nappal a fertőzés előtt beadva pedig védelmet nyújtott a súlyos betegség jelentkezése ellen.

Az új oltóanyag vezikuláris sztomatitisz vírus (VSV) platformot használ, nagyon hasonlót az Ebola elleni vakcinában alkalmazott vektorhoz, melyet szintén a Galvestonban működő maximális biztonsági fokozatú (BSL4) laboratóriumban fejlesztettek ki.

A Lassa-vírus a betegek 80%-ában enyhe vagy tünetmentes, ám 20%-nál igen súlyos vérzéses epizódokat, légzési nehézségeket, hányást, várandós nőkben pedig vetélést okozhat. Nyugat-Afrikában a vírus folyamatosan jelen van, de idén februárban az Egyesült Királyság területén is találtak fertőzött betegeket.

Forrás: Geisbert, A recombinant VSV-vectored vaccine rapidly protects nonhuman primates against heterologous lethal Lassa fever, Cell Reports (2022).

 

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink