hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új teszt áttétes melanóma kezelhetőségének predikciójára

A Clinical Cancer Research folyóiratban megjelent tanulmányukban a brisbane-i Berghofer Kutatóintézet szerzői egy új teszt prototípusáról számoltak be, mely képes a melanómás sejteken expresszálódó LC3B fehérje mennyiségi kimutatására.

Ha az LC3B nagyobb mennyiségben van jelen, a betegek általában jobban reagálnak az ellenőrzőpont-gátlókkal végzett immunterápiás kezelésekre.

Egy korábbi vizsgálat szerint az agresszív, áttétes betegségben a magas fehérjeszintű betegek 95%-a még életben van három évvel a diagnózist követően, míg alacsony proteinszintnél csak 60%-uk. A kutatók azt is megfigyelték, hogy áttétes melanóma esetében a betegekben igen magas a G9a epigenetikus enzim szintje, mely csökkenti az LC3B expresszióját.

Ez az enzim megakadályozza, hogy a rákos sejtek ellen harcoló immunsejtek elérjék a tumort. Ezért most egy olyan eljáráson dolgoznak, amellyel gátolni lehetne az enzim aktivitását, így a betegek saját immunrendszere is eredményesebben dolgozna, ráadásul az immunterápiás kezelések hatásossága is kedvezőbbé válna.

Forrás: Greg Kelly et al. G9a inhibition enhances checkpoint inhibitor blockade response in melanoma, Clinical Cancer Research (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink