hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új fejlesztésű 3D-scanner űrtechnológia alkalmazásával

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) inkubátorhálózatában dolgozó Adaptix cég egymillió fontos pályázatot nyert egy 3D képet létrehozó hordozható röntgenberendezés fejlesztésére.

Az ESA (European Space Agency – Európai Űrkutatási Hivatal) Üzleti Alkalmazási osztályának újonnan kiírt pályázatában űrtechnológiai fejlesztéseknek a mindennapi „földi” életben történő alkalmazására lehetett pályázni, és az egyik nyertes az Adaptix Limited lett egy olyan miniatürizált 3D röntgenkészülékkel, mely hordozható, és kisebb sugárdózissal is pontosabb képet ad, mint a CT vizsgálatok. (Low-dose, affordable 3D Imaging brought to the patient, Adaptix Limited.)

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az ESA részeként működő oxfordshire-i National Physical Laboratory inkubátorként szolgál számos olyan cég számára, akik űrkutatási célokra különböző problémákon, projekteken dolgoznak. Ismeretes, hogy az űrutazás szigorú követelményei miatt új megoldásokra lehet szükség, ezeknek köszönhettük korábban mintegy melléktermékként a láthatatlan fogszabályzót, a műanyag szemüveglencséket, a poliuretán habot, az infravörös hőmérőt, az állítható érzékenységű füstérzékelőt, a vezeték nélküli adatátvitelt és az 5G technológiát is. Az innovációk mindennapi alkalmazhatóságának kutatására külön osztály jött létre az ESA berkein belül, ez a Business Applications, ahol az Adaptix vállalat előállt egy új képalkotó berendezés ötletével.

Eredetileg az űrhajók új ionhajtóműveihez fejlesztették ki azokat a szilikonlemezeket (wafer-eket), amelyeket ebben a berendezésben az Adaptix felhasznált. Ezekre a waferekre olyan emittereket és röntgenoptikát telepítettek, mint amilyeneket az ESA az XMM Newton küldetés során használt. Az X-ray Multi-Mirror Mission célja az volt, hogy az űrt röntgenteleszkópokkal vizsgálják, és ezek miniatürizált, továbbfejlesztett változatai szolgálhatnak most képalkotó diagnosztikai célokat. Az Adaptix 3D Scanner egy olyan hordozható (akár betegágy mellé vihető, vagy rendelőből-rendelőbe áttolható) berendezés lesz, mely vezeték nélküli adatátvitellel rendelkezik, a röntgensugarakat pedig egy lapos panelen elhelyezett kis méretű emitterek bocsátják ki, 3D képet alkotva. Mivel az emitterek igen kis méretűek, a beteget nagyon alacsony sugárzás éri, így alkalmazása biztonságosabb lesz a hagyományos röntgenkészülékeknél.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink