hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új biomarker hormon férfiaknál

A Nottingham Egyetem kutatói a Frontiers of Endocrinology folyóiratban közölt cikkükben egy olyan biomarker felfedezéséről számoltak be, amely férfiaknál jó prediktora lehet a magasabb életkorban bekövetkező betegségeknek.

Az inzulinszerű peptidhormon 3 (INSL3) a herékben keletkezik, ugyanazok a sejtek választják ki, amelyek a tesztoszteront. Az INSL3 azonban a folyton változó szintű tesztoszteronnal ellentétben stabil koncentrációt mutat egészen a pubertástól kezdve, és csak magas életkorban kezd enyhe csökkenésbe.

A most közölt, 3000 mintán alapuló vizsgálat eredményei szerint a hormon szoros korrelációt mutat a férfiak életkorral kapcsolatos betegségeivel, mint például a csontritkulás, szexuális diszfunkció, cukorbetegség és kardiovaszkuláris betegségek. Ha ezek a megfigyelések pontosak, akkor a kutatók szerint a hormon a férfiaknál az “öregedés Szent Grálja” lehet, mivel magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért öregednek nagyon eltérően: az INSL3 szintje már a fiatal, egészséges férfiaknál is 10-szeres szórást mutat.

Forrás: The Lydia cell biomarker INSL3 as a predictor of age-related morbidity: Findings from the EMAS cohort, Frontiers in Endocrinology (2022).

Gordon Johnson képe a Pixabay-en
Gordon Johnson képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink