hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Tíz nap alatt alatt a rák ellen

A CpG a dendrikus sejteket stimulálja, amelyek segítenek beindítani az ellentámadást a rákkal szemben, számol be egy új módszerről az Index.

Új gyógymódot találtak a rák ellen az amerikai Stanford Egyetem kutatói, akik egérkísérletekben közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták az állatok immunrendszerét. A módszerrel nemcsak magát a beinjekciózott tumort, de a testben található más tumorokat is sikerült elpusztítani – írja a Science magazin nyomán az Index.

A kutatók már korábban is kísérleteztek azzal, hogy különféle molekulákat és vírusokat fecskendeznek a tumorokba, a mostani kísérletsorozatban húsz új molekulát próbáltak ki. A legjobb eredményt egy olyan molekulapáros hozta, amelynek az egyik összetevője a CpG nevű DNS-szakasz, a másik egy antitest. A két molekula más-más immunsejttípusokra hat: a CpG a dendrikus sejteket stimulálja, amelyek segítenek beindítani az ellentámadást a rákkal szemben; az OX40 nevű receptorhoz kötődő antitest pedig a T-limfocitákat aktiválja. A kutatás vezetője, Ron Levy szerint önmagukban ezek szinten semmit nem csinálnak, de ha együttesen vetik be őket, nagyon hatékonynak bizonyulnak: az ezzel a kombinációval befecskendezett tumorok kevesebb mint tíz nap alatt teljesen eltűntek az egérkísérletekben. Sőt a másik, érintetlenül hagyott tumor is felszívódott kevesebb mint húsz nap alatt.

Levy szerint ez a keverék emberi pácienseknél is nagyon hatékony lesz, többféle ráktípus esetében is. És mivel a közvetlenül kezelt tumoron túl is kifejti a hatását, megakadályozhatja az áttéteket, vagyis a rák testen belüli más helyekre terjedését is.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink