hirdetés
2021. január. 16., szombat - Gusztáv.

 

Terhesség alatti stressz, szülés utáni depresszió

Állatokon végzett kísérletek összefüggést mutattak ki a terhesség alatti stressz és a későbbi szülés utáni depresszió között, méghozzá azért, mert a szakértők szerint a stressz úgy változtatja meg az agy működését, hogy az a későbbiekben is hatással van, közölte a 24.hu.

A Science Daily-n megjelent sajtóközlemény szerint az Ohio Állami Egyetem kutatói már évek óta tanulmányozzák az agyműködést a posztpartum depresszió alatt, de nem emberi anyákban, hanem patkányokban: azzal kísérleteztek, hogy vemhesség alatt komoly stressznek vetették alá őket, aztán megfigyelték, hogyan működik az agyuk az utódaik világra hozása után. A krónikus stresszről korábban is tudták már, hogy a szülés utáni depresszió egyik előjele, de eddig nem volt egyértelmű, mi is az összefüggés.

A stresszről tudjuk, hogy gyulladást okoz az agyban, erre a gyulladásra pedig a szervezet immunválaszt ad. Azok alapján, amit a kutatók kiderítettek a vemhes patkányok agyának módosult működéséről, úgy gondolják, hogy az immunválaszt adó folyamatok játszhatnak szerepet a szülés utáni depresszió megjelenésében.

Normális terhesség (és állatoknál vemhesség) esetén a test és az agy immunválaszait elnyomja a szervezet, a stresszmentes patkányoknál a kísérlet során ezt meg is tudták figyelni a kutatók. A stresszes állatoknál viszont ideggyulladásra utaló jeleket fedeztek fel, az immunválasz viszont a test többi részében nem volt aktív. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy nem sok kapcsolat van a testi és agyi tevékenység között ezen a területen.

A kísérletek során a patkányokat olyan stressznek tették ki, ami fizikailag nem ártott az állatnak és az utódoknak sem, de pszichológiailag megviselte az állatot. A stresszhatásra az elsődleges, mikrogliális sejteknek nevezett immunsejtekben aktivitást regisztráltak, legalább is megtalálták az aktivitásra utaló gyulladásos vegyületeket, ráadásul az is valószínű, hogy a mikrogliális sejtek más agysejtekre is hatottak közben.

A kutatók most azt fogják megvizsgálni, hogy a most feltárt agyi aktivitások összefüggésbe hozhatók-e a dendritikus tüskék növekedésének lassulásával. A feltételezés az, hogy a terhesség alatt normál esetben jelentkező immunválasz-elnyomás a stressz hatására feloldódik, a gyulladásra hagyományos immunválasz érkezik, ami pedig befolyásolja a dendritikus tüskék növekedését, ezzel pedig az idegsejtek közötti kommunikációt, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink