hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak

Rendszeres szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók, akik szerint a módszerrel akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel.

A nagy-britanniai Ökológiai és Hidrológiai Központ által vezetett projekt keretében a szakemberek egy standardizált tesztet dolgoznak ki a szennyvízmintákban kimutatható koronavírus mennyiségének meghatározására, írja a BBC hírportálja. A Newcastle-i Egyetem, a Bangor Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem szakemberei már felvették a kapcsolatot a helyi szennyvíztisztító telepekkel, hogy kezeletlen szennyvízmintákat gyűjtsenek be.

A kutatók nem sokkal a koronavírus-járvány kirobbanása után megállapították, hogy a kórokozó kimutatható a fertőzöttek székletében.

"A csatornahálózat különböző pontjain végzett szennyvízvizsgálatokkal fokozatosan leszűkíthetjük az újabb esetleges kitörések helyét, lehetőséget adva a közegészségügyi hatóságoknak a gyors közbelépésre azokban a régiókban, ahol a legmagasabb a fertőzés terjedésének kockázata" - magyarázta Andrew Singer, a projekt vezető kutatója.

A kutatók már rendelkeznek egy megbízható teszttel a koronavírus szennyvízben való jelenlétének a kimutatására. A Newcastle-i Egyetem professzora, David Graham és kollégái pedig egy olyan módszeren dolgoznak, amellyel meg lehet határozni a koronavírustól származó genetikai anyag mennyiségét.

"Meg tudjuk számolni, hogy mennyi vírus van egy mintában. És mivel mindegyik minta egy bizonyos szennyvíztisztító telepről származik, amely egy bizonyos közösséget szolgál ki, ezért azt is meg tudjuk mondani, hogy hozzávetőlegesen mennyi ember fertőzött" - mondta Graham, hozzátéve, hogy a módszerrel már akár másnapra kimutatható, ha egy közösségben jelen van a vírus.  

A kutatók még finomítani akarják a tesztet, mielőtt bevetnék a Covid-19 riasztási rendszer részeként.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink