hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Személyre szabott ujjimplantá­tumok a 3D-nyomtatóból

A betegség vagy sérülés miatt károsodott ujjízületek pótlása a jövőben az egyik legfontosabb egészségügyi piac lehet, írja az sg.hu.

A FingerKIt konzorcium, amelyben a Fraunhofer Társaság öt intézete egyesítette az erőit, a mesterséges intelligencia által létrehozott, egyénre szabott ízületi implantátumokat fejleszt 3D-nyomtatók és különleges 3D-nyomtatási eljárások segítségével, hogy szükség esetén helyettesítsék a hiányzó ujjrészeket. A módszer lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelten figyelhessenek a részletekre és különböző minőségű felületeket hozhassanak létre. A FingerKIt implantátumokkal még a széles körben elterjedt betegség, a reumatoid arthritis miatt súlyosan görbült ujjak is optimálisan kezelhetők.

A kidolgozott új koncepció alapján egy automatizált folyamatláncban gyorsan, biztonságosan és tanúsítottan kell gyártani a fémből vagy kerámiából készült, egyénre szabott ujjízületi implantátumokat. Ennek érdekében a Fraunhofer Társaság Digitális Orvostudományi Intézetének (MEVIS) a tudósai először egy mesterséges intelligenciával támogatott szoftvert fejlesztettek ki, amely képes kétdimenziós röntgenfelvételekből kiszámítani az ujjcsontok háromdimenziós modelljét, és korrigálni az ujjak esetleges helytelen helyzetét. A Fraunhofer Társaság Additív Gyártástechnológiák Kutatóintézetének (IAPT) a munkatársai ezután az ujjmodellből mesterséges intelligencia segítségével levezették az egyedi implantátumtervet, és 3D-nyomtatással megvalósították azt. Mivel nagyon finom és filigrán struktúrákat kellett reprodukálni, a kutatók fémkötőanyag-sugárzással dolgoztak, azaz az alkatrészek rétegenkénti felépítésével, amelyeket egy következő lépésben szintereznek - azaz tömörítenek és erősítenek.

A Fraunhofer Társaság Kerámiatechnológiai és Rendszertechnológiai Intézetének (IKTS) a szakemberei az implantátumokat "near-net-shape manufacturing" eljárással állították elő - amelynél a kívánt végső kontúrhoz a lehető legközelebbi terméket készítettek, így csak néhány utómunkára volt szükség. A tudósok kerámia anyagokat is használtak, amelyeket egy különleges gipszöntési eljárással dolgoztak fel, írja az sg.hu.

(forrás: sg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink