hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége

Az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak – erről döntött kedden a köztestület elnöksége, értesült a hvg.hu.

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományosintézet-hálózat – erről döntött a kedden ülésező elnökség, tudta meg a hvg.hu a grémium egyik tagjától. Pontosabban nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt.

A kutatóhálózat távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben – finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

ITM, MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink