hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Rosszul értelmezte az adatokat, kirúgták

A brit GlaxoSmithKline (GSK) elbocsátotta kínai kutatórészlegének vezetőjét és kérte a Nature Medicine című lapban megjelent egyik cikkük visszavonását, miután a cég vizsgálata úgy találta, hogy a közlemény a kutatási eredmények téves értelmezésén alapult.

A GSK vezetése felmondott a közlemény társszerzőjének, Jingwu Zhang neurológusnak, a shanghai kutatási és fejlesztési részleg vezetőjének. A második szerző lemondott, három másik szerző pedig adminisztratív szabadságra ment – áll a gyógyszergyár közleményében. Egy másik szerzőt, Jian Hongot, a texasi Baylor College of Medicine kutatóját a vizsgálat nem találta hibásnak a történtekben.

„Sajnálattal kell közölnünk, hogy vizsgálatunk szerint a cikk szerzői bizonyos adatokat valóban tévesen értelmeztek – fogalmaz a GSK közleménye, mely hangsúlyozza, hogy preklinikai vizsgálatról van szó, ezért közvetlenül nem érinti a betegeket. – Mindannyian azon a véleményen vagyunk, hogy a cikket vissza kell vonni, ennek érdekében jelenleg is folyik a szerzők megkeresése, hogy írják alá az erről szóló állásfoglalást a Nature Medicine eljárásrendjének megfelelően.” Juan Carlos López, a Nature Medicine főszerkesztője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ilyen esetekben az adott közlemény összes szerzőjének egybehangzóan kell kérni a visszavonást, és ebbéli szándékát egy erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével és aláírásával kell kinyilvánítania. Amennyiben a szerzők között nincs teljes egyetértés, az eljárás bonyolultabb. „Ha a szerzők ellenzik a visszavonást, de munkahelyük ragaszkodik hozzá, akkor ez elegendő lehet ahhoz, hogy a döntés mögötti racionalitás alapján visszavonjuk a közleményt” – közölte López.

A 66 irodalmi hivatkozást felsoroló, 2010-ben nyilvánosságra hozott cikk témája az interleukin-7-nek az autoimmun betegségek patogenezisében betöltött szerepe volt. A végső megállapítások újabb adalékokkal egészítették ki a témába vágó egyéb kutatásokat, melyek szerint a sejtek interleukin-7-receptoraiban fennálló genetikai különbségek alapján egyes személyeknél az átlagosnál nagyobb az esély sclerosis multiplex kialakulására (a sclerosis multiplexet olyan autoimmun betegségként tartják számon, melynek létrejöttében jelentős szerepet jétszanak a helper T-sejtek). Bár a kísérletek leírásában az szerepelt, hogy azokhoz sclerosis multiplexben szenvedő betegek vérsejtjeit használták fel, a most elvégzett vizsgálat azt találta, hogy vagy egyáltalán nem határozható meg a vizsgálati anyag forrása, vagy azok a kínai kutatási és fejlesztési részleg egészséges személyek részvételével végzett kutatásaiból származnak.

Mind Zhang, mind a közlemény azóta lemondott első szerzője, Xuebin Liu megszólalt a témában a Nature Medicine című lap Spoonful of Medicine blogjában. Zhang úgy nyilatkozott, hogy ő mit sem tudott az adatok manipulációjáról, igen csalódott a GSK lépése miatt, és jelenleg mérlegeli a jövőbeni lehetőségeit. „Nem állítom, hogy semmilyen felelősségem nincs az ügyben, mivel én voltam a rangidős szerző. Éppen ezért bizonyos mértékig felelős vagyok, de nem olyan mértékben, amekkora felelősséget most utólag rám akarnak tolni” – írta Zhang. Liu elismerte, hogy ő követte el a hibát, de azt a közlemény elkészítése körüli kapkodással magyarázta. „Nem vettem észre, hogy vissza kellett volna javítanunk a leírást egészséges személyekre – mondta, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Zhang nem vette észre a hibát, és nem is vett részt az adatok elemzésében. – Minden adat valós, de az adatok tényleg egészséges személyektől származnak.” Liu még hozzáteszi, hogy az adatokat „bármilyen laboratóriumban, bármikor” reprodukálni tudná.

A 2010-es Nature Medicine-cikk ellenére a GSK fenntartja, hogy az interleukin-7 jelentős szerepet játszik az autoimmun betegség létrejöttében.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: British Medical Journal)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink