hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Pályázat a hosszú élet génjének megtalálásáért

Az amerikai nonprofit X Prize Foundation (X-díj Alapítvány) tízmillió dolláros díjat tűzött ki annak a kutatócsoportnak, amelynek sikerül megtalálnia a hosszú élet génjét. A díj elnyerésére a verseny 2013-ban indul, amikor a kutatók rendelkezésére bocsátják száz olyan ember génmintáját, akik száz éven felüli életkort értek meg.

A pályázat célja valójában az emberi génállomány gyógyászatban is használható, személyre szabott, megbízható géntérképének elkészítése lesz. A pályázati bizottság társelnöke, Craig Venter tizenegy évvel ezelőtt készítette el az emberi genom legelső szerkezeti vázlatát, azonban ugyanerre az ipar még mindig nem rendelkezik költséghatékony és megbízható eljárással.

Az elmúlt évtizedben sok új módszer látott napvilágot, számos emberi gént térképeztek fel, de még mindig nem létezik olyan technológia, amely nagy pontossággal és reprodukálhatóan leírná a génállományt, hogy azt fel lehessen használni a diagnosztikában és a gyógyításban. Ez a pályázat és verseny most lökést fog adni az iparnak, hogy pontosabb, gyorsabb és hatékonyabb technológiát fejlesszen ki a gén térképezésére - véli Venter.

A kutatóknak 30 napot adnak a génminták vizsgálatára, az eredményt ezután kell benyújtaniuk. A feltételek között szerepel, hogy az egy főre jutó kutatási költség nem haladhatja meg az ezer dollárt. A díjat annak a kutatócsoportnak fogják odaítélni, amelyik a legalacsonyabb költséggel dolgozik, és eredménye az egymillió kötéspárnál nem nagyobb hibahatáron belül van.

A pályázat befejezése után az eredményeket adatbank formájában közzéteszik. A pályázat eredményeképpen minden eddiginél pontosabb képet fognak kapni a DNS-t alkotó több mint hatmilliárd kötéspárról, amelyek minden egyes sejtünk örökítőanyagát képezik. Ezzel nagy lépést tesznek a betegek egyéni diagnosztizálása és hatékony gyógyítása felé, végső soron csökkennek az orvosi ellátás költségei is.

A pályázat nyitott, a világ bármely országából részt vehetnek kutatócsoportok, és később a kutatási eredményeket tartalmazó adatbankhoz is bárki hozzáférhet majd.

Bakos Gábor
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink