hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Mit tudunk a deltakronról?

Folyamatosan jelennek meg a koronavírus újabb mutációi világszerte; legutóbb Cipruson azonosítottak egy olyan változatot, amely a delta és az omikron kereszteződéséből születhetett meg, írja az Index.

Új koronavírus-mutációt fedeztek fel a Ciprusi Egyetem virológiai laboratóriumában, amely keresztezi az omikron- és a delta-variánsok tulajdonságait, emiatt a kutatók a deltakron nevet adták az új vírustörzsnek.

A mutációt eddig a Cipruson vett minták közül 25 esetben találták meg. A minták közül 11 olyan emberektől származott, akiket a koronavírus miatt már korábban kórházba szállítottak, míg 14-et kórházi kezelésen kívül álló személyek mintáiban figyelték meg. Leonidosz Kosztrikisz, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora és a Biotechnológiai és Molekuláris Virológiai Laboratórium vezetője elmondta, hogy a mutáció gyakorisága a kórházi betegek körében magasabbnak mondható, és összefüggésre utalhat az új változat és a kórházi kezelések között.

A ciprusi egyetem szakemberei szerint egyelőre nem jelenthető ki, hogy gyorsabban terjed a deltakron, mint más, eddig ismert vírusváltozatok. A szakember azonban sokkal valószínűbbnek tartja azt az elképzelést, hogy ezt a törzset is kiszorítja majd az ettől bizonyítottan fertőzőbb omikron-variáns.

Nem a deltakron az egyetlen olyan vírusváltozat, amelynek a megjelenését jelentették ezen a héten. Kedden Franciaországban mutattak ki egy eddig ismeretlen vírusmutációt, amely átmenetileg az IHU nevet kapta. Ez a vírusváltozat (a deltakronnal ellentétben) már kapott tudományos jelölést is: a virológusok a B.1.640.2 variánsként jegyzik.

További részletek

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink