hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Nátha ellen sok C-vitamin?

A legújabb eredmények alapján a nátha időtartamának lerövidítése és a naponta szedett C-vitamin dózisok között – a napi 6-8 g-os dózisokig – lineáris dózis-hatás összefüggés állhat fenn, közli a PharmaOnline.

A C-vitamin nátha megelőzésében és kezelésében játszott szerepét illetően még mindig nem egyértelmű a szakemberek állásfoglalása. Egy néhány évvel ezelőtt született Cochrane-review, illetve egy friss, két randomizált vizsgálaton nyugvó eredmény mutat rá arra, hogy nemcsak az számít, hogy ki mikor kezdi el szedni a vitamint, hanem az is, hogy naponta mekkora dózist alkalmaz.

A C-vitamin profilaktikus alkalmazása (legalább 200 mg/nap), kismértékben ugyan, de képes csökkenteni a náthás időszak hosszát, derül ki egy Cochrane-review-ból. Több vizsgálat (n=9676) alapján megállapítható, hogy felnőtteknél 8 százalékkal, gyermekeknél 14 százalékkal rövidíti le a betegség időtartamát a megelőzési céllal alkalmazott aszkorbinsav. Továbbá, a megbetegedést megelőzően is szedett C-vitamin a megbetegedés súlyosságát is képes mérsékelni.

Érdekes megfigyelés, hogy az aszkorbinsav ennél kifejezettebben, mintegy 50 százalékkal mérsékli a nátha gyakoriságát szubarktikus (= sarkvidék alatti) körülmények között a síelőknél, futóknál és katonáknál.

Úgy tűnik, hogy a hangsúly a prevención van. Amennyiben a C-vitamin 200 mg-os vagy annál nagyobb dózisainak (napi 1 g-ig) a szedése a náthás tünetek megjelenését követően kezdődik el, a vitamin szignifikánsan nem csökkenti sem a meghűléses tünetek súlyosságát, sem a betegség időtartamát.

A fenn idézett vizsgálatokban általában napi maximum 1 g-os aszkorbinsav-adagokat alkalmaztak. Az citált Cochrane-review első szerzője, a Helsinki Egyetem kutatója, dr. Harri Hämila, nemrégiben az ennél magasabb C-vitamin-dózisok és a nátha szimptómáinak, illetve időtartamának az összefüggéseit is elemezte. A vizsgálataiban két korábbi randomizált elrendezésű vizsgálat eredményeit tekintette át.

Az első vizsgálatban napi 3 g-os, illetve napi 6 g-os C-vitamin-adagokat kaptak a résztvevők. A napi 6 g-os adagok 17 százalékkal rövidítették a nátha időtartamát, a placebo-csoportban tapasztalthoz képest. Ennek a hatásnak körülbelül a fele volt tapasztalható azok körében, akik napi 3 g-os aszkorbinsav-adagokat szedtek.

A másik vizsgálatba bevont személyek napi 4, illetve 8 g C-vitamint kaptak. Esetükben a magasabb dózis (8 g/nap) alkalmazása 19 százalékkal redukálta a náthás periódus hosszát, és a napi 4 g-os adagoknál ennek a hatásnak körülbelül a felét figyelték meg. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az alkalmazott napi C-vitamin-dózisok és az azokkal elért, náthás időszak megrövidülésében mért hatás között napi 6-8 g-os dózisokig lineáris dózis-hatás összefüggés mutatkozik.

Hämila megjegyzi, hogy egyes szakemberek napi 15 g-os vagy még annál is magasabb adagokat ajánlanak nátha esetén; bár ezek randomizált elrendezésű klinikai vizsgálatokban való vizsgálatára eddig még nem került sor. A jövőben a napi 8 g-os adagokat meghaladó C-vitaminnal végzett vizsgálatokra van szükség, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink