hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Miért kezdődik egyre fiatalabb korban a pubertás?

A várandósság alatt – külsőlegesen – használt parabénok, ftalátok és egyes fenolos vegyületek a megszülető lánygyermekeknél akár 7 hónappal is korábbra hozhatják a pubertás kezdetét, közölte a PharmaOnline.

Évtizedek óta egyre korábbra tevődik a pubertás kezdete – elsősorban a lányoknál. A korábbi érés azonban problémákat is hoz magával: mindez a lányoknál például nem csupán a pszichés problémák korábban való megjelenésével társul, hanem hosszú távon növeli a melldaganatok és a petefészekrák kialakulásának a kockázatát is.

A Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés áll fenn az anya (terhesség alatti) kozmetikum-használata és a lánygyermekeknél a pubertás kezdete között, írja a lap.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az 1999-ben kezdődött vizsgálat arra próbált fényt deríteni, hogy a tisztálkodószerek és kozmetikumok különféle összetevői, köztük elsősorban a parabénok, ftalátok és fenolok használata hat-e a megszülető gyermekeknél a nemi érés kezdetének időpontjára. Ezekről a kemikáliákról már korábban gyanították, hogy alkalmazásuk hosszú távon elsősorban a női hormonrendszert befolyásolja.

A vizsgálatba bevont kismamáktól a kutatók két-két vizeletmintát gyűjtöttek be. Ezenkívül, a megszületett 338 gyermek (179 lány, 159 fiú) sorsát követve, azok kilenc éves korában tőlük is vizeletmintát vettek, illetve 9 és 13 éves koruk között standard tesztek alkalmazásával vizsgálták azt, hogy mikor kezdődik a pubertás náluk.

A ftalátok, parabénok és fenolos vegyületek anyánál való alkalmazása kapcsolatban áll a megszülető lánygyermekeknél tapasztalható korábbi pubertáskezdettel. A vizsgálati eredmények alapján úgy tűnik, hogy a dietil-ftalát-, illetve a triklozán-tartalmú kozmetikumok alkalmazása akár hónapokkal is korábbi időpontokra hozhatja a lánygyermekek serdülésének kezdetét.

Amennyiben az anya vizeletében a terhesség alatt a dietil-ftalát kiindulási vegyületeként ismert monoetil-ftalát magas szintjét mutatták ki, az a lánygyermekeknél a szeméremszőrzet mintegy hat hónappal korábbi kifejlődésével járt együtt. Ha az anya vizeletében a triklozán magas szintjét detektálták, a későbbiekben a lánygyermeknél az első menstruáció mintegy öt hónappal korábban jelentkezett.

A parabénok vonatkozásában is születtek eredmények: a kismamák vizeletéből kimutatott magas metil-parabén-szint a lánygyermekeknél az emlőmirigyek korábbi fejlődéséhez és korábban jelentkező első havi vérzéshez vezetett. A propil-parabénnel összefüggésben a szeméremszőrzet és a nemi szervek korábbi időpontban megkezdődő fejlődését igazolták. Összességében: a magas anyai szervezetbeni parabén-koncentrációk a lánygyermekeknél 4-7 hónappal hozzák korábbra a serdülőkor kezdetét.

A nemrégiben publikált humán vizsgálati eredmények korábbi állatkísérletek eredményeit erősítik meg. A jövőben fokozottan kell figyelni ezeknek és az egyéb kozmetikai, valamint gyógyszeres termékek összetevőinek a terhesség alatti alkalmazására, mert ezek használata a jelenleg említett, nemi érésre kifejtett hatásokon túl a pajzsmirigyműködést és a stresszhormonok képződését is képes befolyásolni.

A konzerválószerként alkalmazott parabének és triklozán, illetve az illatanyagok fixálásában szerepet játszó dietil-ftalát alkalmazására a kismamáknak külön oda kell(ene) figyelni.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink