2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

 

Mesterséges cholangiocitákkal remediáltak sérült májszövetet

A Cambridge Egyetem kutatócsoportja a Science folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy transzplantációra már nem alkalmas, sérült májat “javítottak meg” mesterségesen tenyésztett cholangiociták beültetésével.

hirdetés

A “megjavítás” azt jelenti, hogy részlegesen sérült vagy teljesen elpusztult epevezetékeket voltak képesek helyreállítani, működőképessé tenni. A perfúziós technikával megőrzött máj ép szöveteiből kinyert sejteken egyetlensejt RNS szekvenálást, majd organoid kultúrában felszaporítást végeztek, és ezt követően ültették vissza a képződött szervecskéket, azaz gyakorlatilag a beteg saját sejtjei “gyógyították meg” a szervet.

Ez azért fontos, mert a gyerekek 70%-ánál illetve a felnőttek egyharmadánál a sérült, tönkrement epevezetékek miatt van szükség májátültetésre, de nagyon kevés a rendelkezésre álló szerv, általában hónapokat kell várni a transzplantációra.

A mostani eredmények jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy az eljárással a rendelkezésre álló, de átültetésre már nem alkalmas szerveket lehetne transzplantációra alkalmas állapotba hozni.

Forrás: F. Sampaziotis el al., "Cholangiocyte organoids can repair bile ducts after transplantation in the human liver," Science (2021).

"Emerging cell therapy for biliary diseases," Science (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink