hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Menstruáció és kardiovaszkuláris rizikófaktor

A menarche és a menopauza időpontja is döntő a később szív- és érrendszeri rizikó becslése szempontjából, írja a PharmaOnline.

Minél korábbra esik az első menstruáció időszaka (menarche), annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben az adott nőnek magasabb kardiovaszkuláris (CV) rizikóval kell számolnia – írja a PharmaOnline. Emellett, a terhesség alatti komplikációk, a korai menopauza és a méheltávolításos műtét is emeli a CV kockázatot.

Átlagosan 13 éves korban jelentkezett az első menstruáció

A Heart folyóiratban jelentek meg azok, a UK Biobank betegadatainak feldolgozásával nyert eredmények, amik számszerűsítették azt, hogy a nőknél a szív- és érrendszeri kórképek szempontjából mekkora „problémát” jelenthet az, ha valaki 12 éves kora előtt kezd el menstruálni vagy 50 éves kora előtt a változókorba lép.

Nagyszámú nő (n= 267 440; átlagéletkor a vizsgálat kezdetén 56 év) betegadatainak a feldolgozása, kérdőíves megkérdezése és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése alapján egy hét évig tartó obszervációs vizsgálat eredményei nemrégiben láttak napvilágot. A statisztikák alapján a vizsgálatba bevont nőknél az első menstruáció átlagosan 13 éves korban jelentkezett, az életük folyamán 85 százalékuk volt terhes, 44 százalékuknak van legalább két gyermeke, és az első gyermekeket átlagosan 26 éves korukban hozták világra. Minden negyedik nőnél fordult elő vetélés, 3 százalékuknál pedig halvaszületés történt. Mintegy kétharmaduknál a menopauza 50 éves korban kezdődött el.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Korai menstruáció vagy menopauza, több szívbetegség és stroke

A vizsgálat hét éve során mintegy 3100 nőnél jelentkezett szívbetegség koronáriás artériás megbetegedés, illetve stroke formájában. Az adatbankból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik 12 éves koruk előtt már menstruáltak, 10 százalékkal nagyobb volt a szívbetegségek kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akiknél csak 13 éves korukban vagy azt követően jelentkezett az első havi vérzés.

Hasonlóképpen, akik viszonylag korán szembesültek a menopauza tüneteivel, azoknál is emelkedett kardiovaszkuláris kockázatot mutattak ki. Akik 47 éves koruk előtt már a változókorba kerültek, 33 százalékkal magasabb CV rizikóval rendelkeztek, és 42 százalékkal nagyobb esélyük volt a stroke-ra, mint azoknak, akiknél csak később köszöntött be a klimax. Mindez a különbség abban az esetben is fennállt, ha a vizsgálat során egyéb rizikófaktorokat is figyelembe vettek, és azokkal is kalkuláltak.

Nőgyógyászati, terhességi és szülési komplikációk is összefüggésben vannak a CV rizikóval

A különféle nőgyógyászati, terhességi és szülési komplikációk is összefüggnek a kardiovaszkuláris rizikóval – derül ki a vizsgálatból. Minden egyes korábbi vetélés mintegy 6 százalékkal emelte a CV rizikót, a halvaszületett gyermekek pedig 22 százalékkal fokozták a koronáriás kórképek, míg 44 százalékkal a stroke kockázatát. A méheltávolításos műtétek kórtörténetben való szereplése 12, valamint 20 százalékkal növelte a koronáriás megbetegedések és a stroke rizikóját.

A gyerekek száma nem döntő a későbbi CV szempontjából

Érdekes módon, a megszületett gyermekek száma és a későbbi CV rizikó között nem sikerült kapcsolatot igazolni. Úgy tűnik, hogy ebben a tekintetben a biológiai faktorok lényegtelenebb szerepet játszanak, mint a szociális, pszichológiai és a viselkedési tényezők.

A vizsgálat tanulságai

Tény, hogy a fenn írt eredmények egy megfigyeléses vizsgálat eredményei, a figyelmet azonban ráirányítják a nők azon csoportjaira, akiknél fokozott CV rizikóval lehet számolni, és akiknél a különféle szűrésekre és prevenciós lehetőségekre érdemes hangsúlyt fektetni.

(Forrás: News Medical)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink