hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Meddig életképes az omikron műanyag felületeken?

A hvg.hu szerint japán kutatók vizsgálták meg, milyen túlélési esélyekkel rendelkezik a világon már szétterjedt omikron nevű vírusvariáns.

A koronavírus omikron változata sokkal tovább marad életképes a műanyagból készült felületeken, mint a kórokozó korábbi változatai – állapították meg japán kutatók. Az Euronews szerint a témában készült kutatást a Kiotói Orvostudományi Egyetem (Kyoto Prefectual University of Medicine) végezte. Tanulmányukat még nem ellenőrizték külső szakértők, ám néhány érdekesség már most is kiolvasható belőle.

Ezek közé tartozik az omikron szokatlan környezeti stabilitása. A kutatók hangsúlyozták, hogy a korábbi vírusváltozatok átlagos túlélési ideje 56 óra, 191,3 óra, 156,6, 59,3 és 114 óra volt nem bőrfelületeken. Az omikron esetében ez az időtartam akár 193,5 óra is lehet, ami nyolc napot jelent.

A szakértők holttestektől vett bőrmintákat is elemeztek. Itt a vírus eredeti változata esetében 8,6 órás átlagos túlélési időt mértek. Az alfánál 19,6 óra jött ki, a bétánál 19,1, a gammánál 11, a deltánál 16,8. Az omikronnál 21,1 órát regisztráltak, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink