hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Már az anyatejben is megjelent a mikroműanyag

A kutatókat nagy aggodalommal tölti el, hogy milyen hatása lehet a csecsemők egészségére a műanyagszennyezés, írja az rtl.hu.

Mikroműanyagokat találtak olasz tudósok az emberi anyatejben. Az anyatejmintákat 34 egészséges anyától vették egy héttel a szülés után. A minták háromnegyedében mutattak ki mikroműanyagokat – polietilént, PVC-t és polipropilént. A római Marche Műszaki Egyetem kutatói kutatásuk eredményeiről a Polymers című folyóiratban tettek közzé tanulmányt.

A tudósok nyomon követték, hogy a vizsgálatban részt vevő anyák milyen műanyag csomagolású ételeket és italokat fogyasztottak, milyen tengeri eredetű ételeket ettek, illetve hogy milyen testápolási termékeket használtak. És ami aggasztó: nem találtak összefüggést ezek és az anyatejből kimutatott mikroműanyagok jelenléte között. Ez pedig arra utal, hogy a mikroműanyagok mindenütt jelen vannak, és már jóval korábban bekerültek az anyák szervezetébe.

Korábbi kutatások már kimutatták a mikroműanyagok mérgező hatását laboratóriumi állatokban, tengeri élőlényekben, de az emberekre gyakorolt hatásuk egyelőre még ismeretlen. A műanyagok gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például ftalátokat, amelyeket már korábban is találtak az anyatejben. Az olasz kutatócsoport 2020-ban már mutatott ki mikroműanyagokat az emberi placentában – emlékeztet az rtl.hu.

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink