hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Mellékhatások nélkül

Krónikus fájdalom csillapítása ultravékony elektródákkal

A svédországi Lund Egyetem kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban egy olyan személyre szabott és precíz fájdalomcsillapítási módszerről számolt be, melynek a gyógyszerektől eltérően nincsenek mellékhatásai.

A több éves kutatás eredményeképp a kutatók egy olyan szövetbarát, zselatinalapú technológiát, illetve az ehhez kapcsolódó sebészeti módszert fejlesztettek ki, mellyel nagyon nagy pontossággal implantálhatók a gerincvelőbe hajlékony, ultravékony mikroelektródák. Ezek az elektródák képesek kizárólag a fájdalompályákon az agykéregbe történő jelátvitelt blokkolni, így teljes blokád érhető el anélkül, hogy bármilyen más érzékszervi rendszert vagy motoros készséget befolyásolna a beavatkozás.

Egyelőre csak állatkísérletek eredményei állnak rendelkezésre, viszont biztató, hogy ezek szerint az új módszer a morfinnál is hatásosabb fájdalomcsillapítónak bizonyult – annak szedatív hatása nélkül.

A kutatók remélik, hogy 5-8 éven belül embereknél is alkalmazhatóvá válik a technika, különösen rákbetegek vagy gerincvelősérültek esetében fűznek nagy reményt az innovációhoz.

Forrás: Matilde Forni et al, 3D microelectrode cluster and stimulation paradigm yield powerful analgesia without noticeable adverse effects, Science Advances (2021).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink