hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Kosztolányi: Végesek a kapacitások

Az egészségügyi szükségletek nem egyenlők az igényekkel – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kosztolányi György akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztályának elnöke, az akadémia Elnöki Bizottság az Egészségért testületének vezetője.

Mint mondta: remény van arra, hogy meg tudjuk határozni, hogy mi az egészség, akkor ebből a következő lépés, hogy az egészségügyi szükséglet kategóriáját is megalkossuk. Ez messze nem ugyanaz, mint az igény – hívta fel a figyelmet az akadémikus. A genetika hatalmas tempóban fejlődik, ezért egyre több genetikai tesztre van lehetőség. Olyan mértékű már a ez a kínálat, amely tartalmaz olyan genetikai teszteket is, amelyek nem szolgálják az egészséget.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztályának elnöke arról is beszélt, hogy az egészségügyi rendszerek kapacitásai végesek. Kosztolányi György szerint az emberek elvárásai abszolút irreálisak az egészségüggyel szemben. Sokakat szembesíteni kell azzal a ténnyel, hogy bizonyos problémákra jelenleg nem tud választ adni az orvostudomány, ahogyan azzal is, hogy felelősek vagyunk a saját egészségünkért, nem lehet mindent az orvosoktól várni.

Kosztolányi György hozzátette: a környezeti hatások miatt eltűntek a határok az egészség és a betegség között.

A teljes beszélgetést az InfoRádió portálján hallgathatja meg.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink