hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kompenzál stroke után a babák agya

Egészséges területre "helyezi át" a beszédkészségeket a stroke-on átesett babák agya, állapította meg képalkotó eljárás segítségével egy amerikai kutatócsoport.

A Georgetowni Egyetem tudósai azt remélik, munkájuk segíthet a stroke-ot szenvedett felnőttek rehabilitációjában is – írta a BBC hírportálja. Az amerikai AAAS (American Association for the Advancement of Science) tudományos egyesület éves konferenciáján Austinban bemutatott kutatásban 12 olyan, 12-25 év közötti fiatal agyi felvételeit vizsgálták meg, akik nem sokkal születésük előtt vagy újszülöttként stroke-on estek át.

Az esettanulmányokban kevés tünet utalt arra, hogy agyvérzésük volt, egyikük sántikált, többen balkezesek lettek, mivel a stroke károsította jobb kezük irányítását, ám mindannyian jó beszédkészséggel rendelkeztek. Mivel az agyuk még fejlődésben volt, amikor az agyvérzést átélték, képes volt alkalmazkodni  állapították meg az agyról képalkotó eljárással készült felvételek alapján.

Elissa Newport neurológus, a Georgetowni Egyetem agykutató központjának igazgatója, a kutatás vezetője elmondta, hogy ezek a fiatal agyak igen alkalmazkodóképesek voltak, át tudták helyezni a nyelvi funkciót egészséges agyterületre, ez azonban nem jelenti azt, hogy új területeket csak úgy át lehetne irányítani a jobb féltekére.

"Úgy véljük, igen szigorú szabályai vannak annak, hová lehet áthelyezni funkciókat. Amikor az agy egy régiója megsérül, az adott funkciót, például a nyelvi vagy tájékozódási készséget csak bizonyos régiók vehetik át. Ez fontos felfedezés, aminek az agyvérzésen átesett felnőttek rehabilitációjában lehet szerepe"  tette hozzá. A kutatást most nagyobb létszámmal is elvégzik és azt is megnézik, más működési terület is áthelyeződhet-e, és ha igen, hová.

Évente több mint 400 gyerek szenved stroke-ot Nagy-Britanniában, negyedük egyéves kora előtt. A magzati és a születés utáni 28. napig történt stroke-ot általában a méhlepényről leváló és a baba agyába jutó vérrögök, esetleg az anya vagy a baba véralvadási rendellenessége okozza. Az élet első heteiben gyakran észrevétlen marad a stroke és csak akkor gyanakszanak rá, amikor a gyerek nem fejlődik megfelelően vagy az egyik oldala gyengébbnek tűnik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink