hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Klinikai bizonyítékot találtak a “csapatszellem”, azaz a “team flow” létezésére

Két japán és egy amerikai egyetem kutatóinak közös csoportja az eNeuro folyóiratban közölte legújabb vizsgálatuk eredményét, mely szerint EEG-vel mért agyhullámok elemzése bizonyítja a “team flow”, vagyis a csapatszellem létezését.

Fontos, hogy ez a mentális állapot nem azonos az egyéni “solo flow” jelenséggel. A “team flow” kimutatását és létezésének bizonyítását nagy mértékben akadályozta eddig, hogy olyan csapatokon kell mérni egyszerre, melynek tagjai azonos időpontban vannak ebben az állapotban.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

A kutatók emiatt egyelőre együtt zenélő kétfős csapatokon mutatták ki a középső temporális lebeny fokozott béta- és gamma-hullámokkal jellemezhető állapotát, melyben az is megfigyelhető volt, hogy ezek a hullámok a csapattagok között nagy mértékben szinkronizálódtak. A vizsgálat során olyan elrendezéseket váltogattak, amelyben a csapattagok láthatták, illetve nem láthatták egymást, a differenciálás érdekében egyes esetekben szándékosan megakadályozva a “team flow” kialakulását, de megengedve a “solo flow” megjelenését.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink