hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Két új, hatásosnak tűnő megközelítés az Alzheimer-kór gyógyítására és prevenciójára

A University of Leicester és a University Medical Center Göttingen kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban közölték, hogy új, állati modellszervezetekben sikeresnek bizonyuló módszereket találtak az Alzheimer-kór gyógyítására és megelőzésére.

Az egyik módszer nem a lerakódott amiloid-béta plakkokat bontja el, mint ahogy ez eddig még egyetlen gyógyszernek sem sikerült mellékhatások nélkül, hanem a még oldott állapotban lévő amiloid szálak összetapadását, a plakkok kialakulását akadályozza meg azok térszerkezetének átalakításával. A TAP01_04 nevű humanizált antitest hajtűszerűvé hajtogatja össze a molekulákat, amelyek így nem tapadnak össze.

A másik megoldás szerint nem ezt az anyagot fecskendeznék be gyógyszerként, hanem egy olyan “amiloid-béta oltóanyagot” készítenének, ami a szervezetben ilyen antitest termelését indítja be.

A TAPAS névre keresztelt vakcinát és a TAP01_04 antitestet két különböző egér modellszervezetben már ki is próbálták, és az eredmények szerint a kezelések helyreállították a neurális funkciókat, javították az agy glükóz metabolizmusát, helyreállították a memóriavesztést, és csökkentették az amiloid-béta plakkok kialakulását.

Forrás: Preeti Bakrania et al, Discovery of a novel pseudo β-hairpin structure of N-truncated amyloid-β for use as a vaccine against Alzheimer's disease, Molecular Psychiatry (2021).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink