hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

 

Így hat a gyermekre a várandósság alatt szedett halolaj

A terhesség alatti omega-3-szupplementáció kis mértékben fokozza a gyermekkori növekedést, ugyanakkor nem vezet elhízáshoz, írja a PharmaOnline.

A terhesség alatti halolaj-szupplementáció hatásának a vizsgálata több vizsgálat tárgyát képezte a közelmúltban. A „Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood 2010” keretén belül 2008 novembere és 2010 novembere között 736 várandós nőt bevonva tanulmányozták a nagydózisú ómega-3-zsírsav-adagolás hatásait, írja a PharmaOnline.

A kismamák egyik csoportja naponta 2,4 gramm halolajat kapott (55 százalék eikozapentaénsav- és 37 százalék dokozahexaénsav-tartalommal), a másik csoportjuk oliva olajos placebo-kezelésben részesült a 24. terhességi héttől a szülést követő első hét végéig.

Kevesebb asztma, tovább tartó terhesség, nagyobb születési súly

A két évvel ezelőtt a NEJM hasábjain megjelent eredmények alapján a halolaj-szupplementációban részesült nők gyermekeinél 5 éves korban mintegy harmadával kisebb gyakorisággal fordult elő az asztma, mint a kontroll-ágba sorolt kismamák gyermekeinél.

A vizsgálatból arra is fény derült, hogy a halolajat kapó nőknél a terhesség átlagosan két nappal tovább tartott, és az újszülöttek egy kicsit nagyobb tömeggel születtek, mint a kontroll-ágba sorolt nők gyermekei.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A nagyobb tömeggel világra jött újszülöttek egyes szakemberekben enyhe aggodalmat keltettek; ők attól tartottak, hogy a nagyobb súllyal születés a későbbiekben elhízáshoz és az azzal kapcsolatos kórképek gyakoribb előfordulásához vezethet. Ennek a feltételezésnek a bizonyítására vagy elvetésére az elmúlt években az érintett gyermekek növekedésének és súlygyarapodásának az ütemét is górcső alá vették.

Valóban nagyobbra nőnek a gyerekek, ha halolajat szed a kismama

Az eredmények azt mutatják, hogy a halolajat szedő anyák gyermekei egy éves koruktól kezdve fokozottabb mértékben növekedtek, mint a kontroll-csoportba randomizált anyák gyermekei. Mindez ahhoz is vezetett, hogy a gyermekek hat éves korára enyhe különbség adódott a gyermekek átlagos testtömegében: 21,8 kg versus 21,4 kg,- a halolajat szedő anyák gyermekeinél mérve nagyobb tömegeket. A csípőkörfogat is 0,8 cm-rel nagyobb volt az ómega-3-szupplementációban részesült nők gyermekeinél: 55,5 cm, illetve 54,8 cm átlagértékekkel a két ágra randomizált anyák gyermekeit tekintve.

Nagyobbra nő ugyan a gyerek, de nem elhízott!

A három és fél, illetve hat éves korban végzett Röntgen-sugaras képalkotó vizsgálatok azonban nyilvánvalóvá teszik azt, hogy a halolajat szedő kismamák gyermekei nem elhízottak. Esetükben a testtömeg-különbség jelentős részt a nagyobb izomtömegből (plusz 280 g), nem pedig a nagyobb zsírtömegből (plusz 116 g) származik. Továbbá, a halolaj-kezelt csoportban született gyermekeknél a csontok 10,3 grammal magasabb ásványianyag-tartalmát lehetett kimutatni a kontroll-csoport gyermekeihez képest.

A nagydózisú halolaj-szupplementáció tehát kis mértékben fokozhatja a növekedést, de az nem vezet gyermekkori elhízáshoz, ezzel összefüggő adipositas-tól nem kell tartani” – foglalja össze az eredményeket a vizsgálatot vezető Hans Bisgaard professzor.   

(Forrás: BMJ)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink