hirdetés
2022. szeptember. 30., péntek - Jeromos.
hirdetés

 

Hatékonyabb a baktériumok ellen, mint a jelenleg használt vegyszerek

A GyártásTrend szerint a British Columbia Egyetem (UBC) kutatócsoportja olyan új rézbevonatot tervezett, amely a jelenlegi vegyszereknél gyorsabban és nagyobb mennyiségben képes elpusztítani a baktériumokat, és hamarosan elérhetővé válhat a kórházak számára.

Az Amanda Clifford, az anyagmérnöki tanszék adjunktusa által vezetett csoport olyan nanoréz bevonatot tervezett, amely baktériumölő nanoelemeket és cinket tartalmaz.

Bár a jelenlegi, tiszta rézből készült felületek is antibakteriálisak és önfertőtlenítő hatásúak, illetve képesek elpusztítani a vastagabb sejtfalú baktériumok bizonyos típusait, valójában sokkal lassabban teszik ezt, mint a vékonyabb sejtfalú baktériumok esetében.

Az UBC új nanoréz bevonatának két tulajdonsága van, amelyek hatékonyabbá teszik: apró kitüremkedések helyezkednek el a felületen, amelyek a baktériumokat a sejtfaluk felszakításával képesek elpusztítani; valamint cinket tartalmaz, amely szintén antibakteriális hatású, és a réz jelenlétében szelektíven oxidálódik, így gyorsabban segít elpusztítani a baktériumokat, mint a tiszta réz önmagában.

"A bevonatunk használata jelentősen csökkentheti az egészségügyi intézményekben a megérintett felületeken, például a kilincseken és a liftgombokon előforduló bakteriális fertőzések kockázatát, mivel többféle eszközzel pusztítja el a baktériumokat" – mondta Clifford. "Ráadásul annak köszönhetően, hogy kevesebb rezet tartalmaz, mint más létező bevonatok vagy egész rézalkatrészek, előállítása is olcsóbb lenne."

A kutatócsoport megállapította, hogy az anyagnak mindössze egy óra alatt sikerült elpusztítania a Staphylococcus aureus kórokozók nagyjából 99,7%-át, míg a tiszta réz esetében ez az idő két óra volt.

"Ez a bevonat nemcsak gyorsabban pusztítja el a kórokozókat, mint a tiszta réz, hanem segít abban is, hogy az antibiotikumok hatékonyak maradjanak" – tette hozzá Clifford. "Ezzel az új formulával még azelőtt elpusztítjuk a kórokozókat, hogy a betegek megfertőződnének, és antibiotikumokat kellene használni ellenük, így lassítjuk az antibiotikum-rezisztencia növekedését."

A kutatók ideiglenes szabadalmat nyújtottak be a bevonatra és a gyártási eljárásra, amelyet az "Advanced Materials Interfaces" című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban ismertetnek. A csapat tervezi az anyag további értékelését más kórokozók, például vírusok ellen, abban a reményben, hogy végül kereskedelmi forgalomba hozzák munkájukat, közli a Metaltech News nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink