hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Fogamzásgátlás antitestekkel

A Science Translational Medicine folyóiratban egy olyan lehetséges fogamzásgátlási módszerről jelent meg tanulmány, amely teljesen eltér a korábbiaktól: a spermiumokat antitestek kötik meg, közölte a PharmaOnline.

A mai gyakorlatban alapvetően kétféle fogamzásgátlási módszer létezik, az egyik a fizikai blokkolás, (kondom, intrauterin eszközök), illetve a hormonbázisú megoldás (vagy ezek kombinációja). A Science Translational Medicine folyóiratban azonban egy olyan lehetséges módszerről jelent meg tanulmány, amely teljesen eltér ezektől: itt a spermiumokat antitestek kötik meg.

Korábbi kutatások már leírtak olyan eseteket, amikor egyes nők hüvelyében található antitestek meddőséget okoztak. Ez adta az ötletet a kutatóknak, akik sikeresen izoláltak női önkéntesektől származó antitesteket, majd az antigén-kötő komponenseiket leválasztva olyan IgG antitesteket hoztak létre, melyeknek jelentősen megnövelték az antigénkötő képességét. Ezek teljesítményét először Petri-csészében, később pedig juhok vaginájában ellenőrizték, és 99,9%-os hatásosságot figyeltek meg.

További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy humán alkalmazásra is sor kerülhessen, de az eddigi eredmények kétségtelenül biztatóak.

Forrás: Bhawana Shrestha et al, Engineering sperm-binding IgG antibodies for the development of an effective nonhormonal female contraception, Science Translational Medicine (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink