hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Fájdalomcsillapítás agyi implantátummal

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy agyi implantátumot, amely még az előtt elnyomja a fájdalmat, mielőtt az érdemben kiteljesedhetne, írja a GyártásTrend.

A fájdalom jeleit felismerő és azokat rögtön fel is számoló implantátumot fejlesztettek ki a New York-i Egyetem tudósai. A találmány a zárthurkú agy-gép interfészek (closed-loop brain-machine interface) halmazát gazdagítja. Az ilyen típusú eszközöket korábbi tesztek folyamán például epilepsziás rohamok detektálására és kezelésére használták – ez az első alkalom, hogy a bennük rejlő potenciált immár a fájdalomcsillapítás területén is felmérik.

A tanulmányban bemutatott kísérleti eszköz két agyi régióval kapcsolódik össze.

A mechanizmus úgy működik, hogy miután a fájdalomjeleket egy, az agy elülső cinguláris kérgébe ültetett elektródatömb észleli és dekódolja, egy optogenetikai rendszer a prefrontális kéreg prelimbikus régiójában lévő piramissejteket fájdalomcsillapításra stimulálja.

Mindezzel tulajdonképpen a fájdalmat immár csírájában elfojtó, valós idejű neurofeedback-ciklust hoz létre az implantátum.

Forrás: 123rf
A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Jing Wang, az új tanulmány vezető szerzője szerint a rendszer automatizált jellege csökkenti a túlhasználat kockázatát, mivel a fájdalom enyhítésének procedúrája a páciensek szándékától függetlenül kezdődik el.

A rágcsálókon végzett tesztek alatt az implantátum a kínzó érzés megjelenését 80 százalékban tudta érzékelni. A mechanikus vagy termikus eredetű, illetve a gyulladásos és neuropátiás fájdalmak esetében egyaránt impozáns teljesítményt tudott felmutatni a fejlesztés, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink