hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Extranazális szaglóreceptorok

A testszerte előforduló szaglóreceptoroknak számos funkciójuk lehet, elhelyezkedésüktől függően kiszagolhatják a betegséget vagy közreműködhetnek kialakulásukban, azonban a pontos szerepükről egyelőre csak elképzeléseink vannak, írja a Physiological Reviews áttekintő közleménye.

Désirée Maßberg és Hanns Hatt több mint 200, szaglóreceptorokkal foglalkozó tanulmány alapján készül áttekintő közleménye (Human Olfactory Receptors: Novel Cellular Functions Outside of the Nose; Physiological Reviews) szerint, bár a szaglóreceptorok legtöbb funkciójáról egyelőre nincsenek ismereteink, a testszerte elhelyezkedő extranazális olfaktoriális receptorok minden bizonnyal számos feladatot látnak el, és potenciálisan felhasználhatók számos betegség, így pl. a rák diagnózisában és terápiájában.

A szaglóreceptorokról eredetileg úgy gondoltuk, hogy azok csak az orrüreg érzőidegsejtjein találhatók meg, azonban az elmúlt évek kiterjed kutatásai feltárták: szinte a teljes emberi testben előfordulnak ezek a kémiai anyagokat megkötő receptorfehérjék, és szerepük minden bizonnyal alapvetően fontos, írják a Ruhr-University Bochum kutatói.

Fotó: MedicalOnline
Fotó: MedicalOnline

Jelenlegi tudásunk szerint a szagláson kívül számos alapvető fiziológiai és patofiziológiai folyamatban részt vesznek, többek között szerepet játszanak a sejtnövekedésben és a sejthalálban, a sejtek migrációjában, illetve a szekrécióban.

A szívizomban lévő szaglóreceptorok a szívműködés metabolikus szabályozásában működhetnek közre, az immunrendszerben aktiválódók leukémiasejtek halálát segítik elő, a májban lévők a májrák terjedését lassítják, a bőrben elhelyezkedő olfaktoriális receptorok pedig a bőr regenerációját és a sebgyógyulást segítik.

A szaglóreceptorok betegségben játszott szerepéről további információink is vannak: prosztatarák esetén megnő a koncentrációjuk a prosztataszövetben, a vastagbélben csökkentik a rákos sejtek növekedését, a vékonybélben segíthetik is az emésztést, de krónikus hasmenést vagy székrekedést is kiválthatnak. A kutatók nyilatkozata szerint az extranazális olfaktoriális receptorok funkciójának feltárásával párhuzamosan biomarkerként való felhasználásuk lehetőségeit is el kell kezdeni kutatni.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink