hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

ESG: Minimálisan invazív módszer az elhízás ellen

Az endoszkópos „ruhaujj” gasztroplasztika (ESG) egy új elhízás elleni eljárás, melynek alkalmazásáról a hamarosan a Digestive Disease Week konferencián bemutatásra kerülő első hosszabb távú utánkövetési adatok igen biztatóak.

A San Diegóban május 18-21. között az American Gastroenterological Association által megrendezésre kerülő Digestive Disease Week egyik előadása során az ESG (endoscopic sleeve gastroplasty) eljárás hosszabb távú (5 éves) utánkövetési adatait ismertetik.

Súlyosan elhízottak és cukorbetegek kezelésére már régóta alkalmaznak különböző gyomorcsonkító és gyomorszűkítő műtéteket, ám ezek legtöbbször drágák, kockázatosak, és egyes esetekben a felépülés is sokáig tarthat. A viszonylag új, mindössze 6 éve alkalmazott ESG kezelés lényege, hogy endoszkóppal minimális behatolás mellett a gyomor hosszában egy varratot helyeznek fel, amivel a gyomrot hossztengelye mentén összehúzzák és akár az eredeti egyharmadára szűkítik: így egyszerre sokkal kevesebb táplálék befogadására lesz képes, és biztosított a gyors súlyvesztés. Étkezéseknél lassul a szilárd táplálék ürülése a gyomorból, nagyon hamar fellép a telitettség érzés és a műtéten átesettek sokkal kevesebb táplálékkal is beérik.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Egy korábbi klinikai vizsgálatban 25 beteg esetében egy év alatt átlag 54%-os súlycsökkentést sikerült elérni, ám ezek rövid távú adatok voltak. A beavatkozás mindössze két órát vesz igénybe, a betegek néhány nap elteltével már visszatérhetnek napi munkájukhoz. A testsúlycsökkenéssel párhuzamosan cukorbetegeknél gyorsan csökkent a HbA1c szintet, a hipertóniásoknál a vérnyomást, 2-es típusú diabéteszesek pedig feleslegessé vált az inzulinkezelés és az egyéb gyógyszerek adagját is jelentősen csökkenteni lehetett. Érdemi mellékhatások alig léptek fel. A hagyományos gyomorszűkítő műtétekhez képest az endoszkópos gyomorszűkítés költsége az Egyesült Államokban töredékére, 10 ezer dollár körüli összegre csökkent, ami miatt a beavatkozást elvileg sokkal többen megengedhetnék maguknak. Az amerikai biztosítók azonban még mindig nem részesítik támogatásban az ESG-t, ám a most publikálandó adatok talán meggyőzik őket arról, hogy ne tekintsék „kísérleti” eljárásnak a beavatkozást.

Az új, 5 éves utánkövetési idejű vizsgálat során 203 olyan beteg adatait vizsgálták, akik 2013 augusztusa és 2018 októbere között részesültek ESG beavatkozásban. A betegek testtömegindexe (BMI) az eljárás elvégzésének időpontjában 32 és 46 közötti volt (40-es BMI felett morbid mértékű elhízásról beszélünk). A kutatók szerint a betegek a legnagyobb testtömeg-vesztést az első 24 hónapon belül tapasztalták, ezt követően néhány beteg a leadott kilók 14%-át ismét felvette – ez egybevág más műtéti beavatkozások szokásos adataival. Ha a beteg az ESG-műtétet követő első három hónapon belül nem fogyott legalább 10%-ot, az 80%-kal csökkentette annak az esélyét, hogy a beavatkozás a továbbiakban hatásosnak bizonyuljon.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink