hirdetés
2020. szeptember. 24., csütörtök - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

 

Elektromos tetoválás a szívbetegségek felismeréséhez

A GyártásTrend szerint a Texasi Egyetemen kiötlött tapasz az EKG-készülékeknél jobb képet tud alkotni a páciensek egészségi állapotáról.

hirdetés

Egy, a Texasi Egyetemen feltalált elektromos tetoválás a szívbetegségek első jeleinek azonosításával rengeteg ember életét mentheti meg. Pontosan a szív fölé helyezve az eszköz folyamatosan valós idejű információval szolgálhat a szerv aktuális egészségi állapotáról. Minthogy a páciens állandóan magán viseli, a tapasz segítségével az EKG-hoz képest sokkal mélyrehatóbb képet lehet alkotni a felhasználó szívéről.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vezeték nélkül működik. A rendszer mobiltelefonra sugározza az adatokat. A „matricát” csak fel kell ragasztani a bőrre, és már végzi is a dolgát.

Az e-tetoválás (Forrás: Nanshu Lu / Taewoo Ha)

Az e-tetoválás hőre lágyuló polivinilidén-fluoridból és grafénból készül, mely utóbbi a szénnek az acélnál 100-szor keményebb módosulata. A grafén vékonysága és rugalmassága miatt az eszköz alig érezhetően simul a páciens bőrére. A grafén emellett vezetőképes és folyadékok számára áthatolhatatlan, és az előállítás költsége is sokkal alacsonyabb az EKG-készülékekénél.

Bár a végtermék piaci megjelenéséig még várni kell, egy gyógyszercéggel már folynak a tárgyalások, hogy a technológia tesztelését először főemlősökön, majd pedig embereken is mihamarabb elkezdhessék, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink