hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egyenes gerinc motoros rásegítéssel

Időnként nehéz betartani a helyes testartásra vonatkozó munkaköri direktívákat, egy motoros exoskeleton ebben segít, írja a GyártásTrend.

A krónikus hátfájás messze leggyakoribb oka az átellenes megterhelés és a gerinc folyamatos túlterhelése. A nem megfelelő terhelés valójában könnyen elkerülhető egy egyszerű szabály betartásával: a terhet mindig térdből emeljük meg, miközben a felsőtestet tartsuk egyenesen. A mindennapi életben és sok munkakörben azonban ezt a szabályt gyakran nehéz betartani. A páciensnek az ágyból való kisegítése, a postacsomag az autóból történő kiemelése, a nehéz alkatrészek kezelése a gyártási folyamat során vagy a nehéz, hordozható gépekkel való munka az építkezésen rendkívül megnehezítheti a hát terhelésének ergonómiailag megfelelő tartományban tartását. A felemelt súly ekkor elkerülhetetlenül a behajlított gerincet nyomja.

Nehezen kezelhető és rendkívül költséges a társadalom számára a krónikus hátfájás, amely széles körben elterjedt rendellenességnek számít. A motoros exoskeleton nagymértékben tehermentesíti a különösen sérülékeny ágyéki gerincet. A francia Japet gyártó cég a FAULHABER-re támaszkodik ezen a téren, mivel terméke a legmagasabb minőséget igényli, és minden gramm számít.

A multiplikátor hatás rendkívül káros ebben az esetben: a hajlítás mértékétől függően egy 10 kilogrammos csomag akár 50 kilogrammos egyenértékű erőt is kifejthet az alsó csigolyaoszlop porckorongjaira. Bár ezek a fibrocartilból készült természetes lengéscsillapítók rendkívül kemények és rugalmasak, idővel elöregednek, és ha állandóan nem megfelelő terhelésnek vannak kitéve, idő előtt elhasználódhatnak: összezsugorodnak, a csillapító hatás megszűnik, és a szomszédos csontszövet is megváltozik, gyakran fájdalmas következményekkel. A porckorongsérv esetén a csigolyaközi korong ténylegesen felszakad, a mag kicsúszik és rendkívül fájdalmasan nyomja a környező idegeket.

„Ha a nem megfelelő terhelés nem elkerülhető, akkor az enyhítést célzó eszközök alkalmazását kell mérlegelni – jelentette ki Antoine Noel. A robotikai mérnök 2015-ben alapította meg Amelie Blondeaux-szal és Damien Bratic-lel együtt Lille-ben a Japet céget. – Célunk egy, az ágyéki gerincet aktívan megtámasztó fűző kifejlesztése volt. A nemkívánatos terhelést a motor teljesítményével lehet kompenzálni, így védve az intervertebrális korongokat.”

A Japet.W exoszkeleton lényegében két övből áll, amelyeket négy működtetőelem köt össze egymással – a test mindkét oldalán kettő. A felső öv támasztja meg a hátat, az alsó öv pedig a csípőn van. A hajtóművek úgynevezett soros elasztikus aktuátorok (SEA). „Érzik” az erőt, ami rájuk hat és saját motorjuk segítségével ellensúlyozzák azt, írja a GyártásTrend.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink