hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

 

Csalódást kelt a multivitaminokról készült tanulmány

Sem a rákot, sem a szívbetegségeket nem segítenek megelőzni a multivitaminok az ötven év feletti nőknél - állapították meg amerikai kutatók a témáról készült eddigi legnagyobb elemzésben, amely az Archives of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.
hirdetés

A 161 808, menopauza után lévő nőt érintő nyolcéves vizsgálat csalódást keltő eredménye összhangban van a legutóbbi, férfiakra vonatkozó tanulmányokkal. Noha a betegségeket segít megelőzni az egészséges étrend, úgy tűnik, a vitamintabletták nem helyettesítik azt - véli Marian Neuhouser, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa, a közlemény vezetőszerzője.
JoAnn Manson társszerző hozzátette: eredményük nem jelenti azt, hogy a vitaminok teljesen haszontalanok lennének. Egyrészt adataik csak megfigyeléseken alapulnak, másrészt a rákbetegség legtöbbször sok év alatt fejlődik ki. Manson véleménye szerint a helytelen étkezési szokásokkal élő embereknek afféle "biztosítás" lehet a multivitaminok szedése.
A nagyszabású tanulmányban ötven év feletti nők adatait elemezték, akiknek 42 százaléka állította, hogy rendszeresen szed multivitamint. Nyolc év elteltével a vitamint szedők és nem szedők csoportjában is nagyjából ugyanannyi nőnél tapasztaltak rákbetegséget, szívrohamot vagy más szív- és érrendszeri problémát, és a halálozási arány sem tért el.

MTI/AP

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink