2020. december. 05., szombat - Vilma.

Covid-19: nincs tartós immunitás

Az Imperial College London kutatása szerint a vírussal szembeni immunitás néhány hónap alatt elmúlik, írja a 444.hu.

Az Imperial College London kutatói szerint szeptemberben júniushoz képest a negyedével, 6 százalékról 4,4 százalékra csökkent azoknak a briteknek az aránya, akiknek a vérében kimutathatók a koronavírus antitestjei. Vagyis minden jel szerint a vírussal szembeni immunitás néhány hónap alatt elmúlik.

A friss eredmények alapján gyakorlatilag semmi esély nincs rá, hogy természetes úton nyájimmunitás alakuljon ki a járvánnyal szemben, erre amúgy semmilyen más betegség esetén sincs példa, nyájimmunitást ezidáig kizárólag vakcinával sikerült elérni.

A londoni kutatás eredményei a védőoltással kapcsolatos reményeket is csitítják, bár a tanulmány egyik társszerzője, Wendy Barclay azt megjegyezte, hogy egy "jó vakcina sokkal jobb lehet a természetes immunitásnál". Ha mégsem, akkor az azt jelentené, hogy évente akár többször is be kéne oltani az embereket a koronavírus ellen.

Más kutatók azért fogalmaztak meg kételyeket az Imperial College kutatásával kapocslatban, mert eleve megkérdőjelezik az antitest-analízist, mint módszert. Szerintük más sejteknek, amiket ezek a vizsgálatok nem mutatnak ki, meghatározó szerepük lehet a vírus elleni immunitásban.

Az elég biztosnak tűnik, hogy a vizsgált antitestek idővel eltűnnek a fertőzöttek szervezetéből. Az Imperial College kutatásában 365 ezer felnőttet teszteltek öt hónap alatt, és minden korcsoportban megfigyelték az antitestek számának csökkenését. A legnagyobb mértékben azoknak a szervezetében csökkent az antitestmennyiség, akik tünetmentesen vészelték át a betegséget, írja a 444.hu.

(forrás: 444.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!