2024. április. 20., szombat - Tivadar.

COVID-19: magasabb kockázatot jelentenek a mentális betegségek

Akiknek már korábban kialakult valamilyen mentális betegsége, 65 százalékkal nagyobb eséllyel kapják el a koronavírus okozta betegséget, írja a Qubit.

Egy oxfordi kutatás szerint a COVID-19-en átesett páciensek igen nagy hányadánál, 19,8 százalékánál mentális problémát, például szorongást, depressziót vagy álmatlanságot diagnosztizálnak a fertőzést követő hónapokban. Az Oxfordi Egyetem és az NIHR Oxford Egészség- és Orvosbiológiai Kutatóközpontja által elvégzett elemzés a másik irányból is vizsgálta a problémát, és megállapította, hogy azok, akiknek már korábban kialakult valamilyen mentális betegsége, 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapják el az új koronavírus okozta betegséget, és ez az összefüggés akkor is fennáll, ha az eredményeket a kor, a nem, az etnikum és a meglévő fizikai betegségek kockázati tényezőivel súlyozzák. 

Max Taquet, az NIHR munkatársa, a Lancet Psychiatry című folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője szerint a nem várt eredmény további vizsgálatokat igényel, de addig is fel kellene venni a pszichiátriai rendellenességeket a COVID-19 kockázati tényezői közé, írja a Qubit.

Az elemzés végeredménye szerint a koronavírus-fertőzésről szóló diagnózis után 14-90 nappal 18,1 százalék volt a mentális betegségek kialakulásának gyakorisága, ezeknek mintegy a harmada (5,8 százalék) első diagnózis volt, azaz a COVID-on átesett betegnek korábban nem volt diagnosztizált pszichiátriai betegsége.

A kutatók, hogy megállapítsák, mennyire közvetlen az összefüggés a koronavírus okozta betegséggel, hat másik betegség – influenza, egyéb légúti fertőzés, bőrfertőzés, epekő, húgyúti kövek és nagyobb csont törése – esetén is megvizsgálták az utólagos mentális problémák előfordulási gyakoriságát. Azt találták, hogy míg a COVID-nál 5,8 százalék esélye volt valamely mentális probléma első előfordulásának, a többi betegség esetében ez csak 2,5-3,4 százalék volt, a rizikó tehát csaknem kétszeresére nő, ha a rosszkedvünk telét okozó világjárvány miatt betegszik meg az ember.

Az elemzés szerint az egészségügyi probléma jelentkezése után 14-90 nappal pszichiátriai diagnózis született 

  • a COVID-osok 19,8 százalékánál,
  • az egyéb légúti betegségben szenvedők 3,4 százalékánál,
  • a fertőző bőrbetegségen átesettek 3,3 százalékánál,
  • az epekövesek 3,2 százalékánál,
  • az influenzából kigyógyultak 2,8 százalékánál,
  • a húgyúti kővel kezeltek 2,4 százalékánál,
  • a csonttörésből felépültek 2,4 százalékánál.
(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés