hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az osteoarthritis megelőzése és tüneteinek enyhítése

Napi 1 gramm halolaj hatékonyan csökkenti az osteoarthritis tüneteit, állapítja meg a Rheumatology áttekintő tanulmánya, ami a többi táplálkozási tényező szerepét is megvizsgálja a kórkép progressziójában, és a JCI Insight tanulmányához hasonlóan arra a következtetésre jut, hogy a háttérben kevésbé az elhasználódás, inkább a gyulladás áll.

Az eddigi legnagyobb, 68 vizsgálatot elemző áttekintő közlemény megállapítja, hogy a halolaj alacsony dózisa (másfél standard kapszula) nemcsak a kardiovaszkuláris egészséget javítja, de az ízületi gyulladás csökkentése révén az osteoarthritis-szel küzdő betegek fájdalmát is enyhíti (Sally Thomas és munkatársai: What is the evidence for a role for diet and nutrition in osteoarthritis?; Rheumatology). A metaanalízis megállapítása szerint túlsúlyos betegek esetében a fogyás is segíti az osteoarthritis tüneteinek csökkentését, nem elsődlegesen az ízületre nehezedő terhelés, hanem az elhízással együtt járó szisztémás gyulladás csökkentése révén.

A tanulmány megállapítja: fontos, hogy az osteoarthritis-szel küzdő betegek megfelelő mennyiségű K-vitamint fogyasszanak, mivel annak szerepe van a csontok és porcok mineralizációjában (K-vitaminban gazdag ételek: kelkáposzta, spenót, petrezselyem), azonban a D-vitamin szerepe a kórkép progressziójának csökkentésében egyelőre nem egyértelmű. Mint a Pharmaonline tavaly megjelent cikke az osteoarthritis kezelésével kapcsolatosan kifejti: a közelmúltbeli metaanalízisekben áttekintett vizsgálatok azt jelzik, hogy a kurkumakészítmények is statisztikailag szignifikánsan enyhítik az osteoarthritis tüneteit a placebóhoz viszonyítva, és hatásosságuk összevethető a nem szteroid gyulladásgátlókéval.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A megfelelő táplálkozáson felül fontos a rendszeres testmozgás szerepe, nemcsak az osteoarthritis megelőzésében, de a már kialakult betegséggel járó fájdalom enyhítésében is, továbbá a szisztémás gyulladást előidéző egyéb faktorok – pl. dohányzás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás – kerülése is, teszik hozzá a Rheumatology cikkét jegyző kutatók (University of Surrey), akik hangsúlyozzák: az osteoarthritis az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Bár a 60 éven felüli nők 18%-a, míg a férfiak 9,6%-a rendelkezik osteoarthritis diagnózissal, az érintettek aránya a kórkép aluldiagnosztizáltsága miatt jóval magasabb lehet.

Eric M. Schott és munkatársainak a JCI Insight című szaklapban megjelent, egérkísérleteken alapuló tanulmánya (Targeting the gut microbiome to treat the osteoarthritis of obesity) is arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi elképzeléssel szemben az elhízottak ízületi gyulladásáért kevésbe a túlsúly viselése következtében kialakuló mechanikai rongálódás, inkább a szisztémás gyulladás játszik szerepet. A kutatók (University of Rochester) kifejtik: bár az elhízott kísérleti állatok testsúlyát nem csökkenti, osteoarthritis-ük progresszióját enyhíti a bélmikrobiom bifidobaktérium összetevőjét segítő, oligofruktóz tartalmú prebiotikum, illetve étel (pl. rizs, zab) fogyasztása.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink