hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az időzítéstől függ a pozitív hatás

A gyulladásgátlás segíti a gyógyulást, de csak akkor, ha megfelelő az időzítése, írják a Scientific Reports-ban svéd kutatók, akik azt vizsgálták, hogy a kortikoszteroidoknak milyen hatásuk van az ínsérülés utáni felépülés során.

A szteroidok segíthetik a sérült inak gyógyulását, de csak akkor, ha megfelelő a terápia időzítése, írják Parmis Blomgran és munkatársai (Systemic corticosteroids improve tendon healing when given after the early inflammatory phase; Scientific Reports). Mint a kutatók nyilatkozták, meglepte őket, milyen óriási mértékben segítette a kísérleti állatok ínsérülésének gyógyulását a korai érési/megújulási fázisban adott szisztémás szteroidkezelés: a kezelt állatok Achilles-ína kétszer olyan erős lett, mint a kezeletlenül hagyott konrollpatkányoké.

Mint a Linköping University kutatói írják, az ínszakadás utáni gyógyulás agresszív gyulladással, duzzanattal és fájdalommal kezdődik, ekkor a különféle immunsejtek megtisztítják a sebet. Egy idő után a gyulladás módosul, normális esetben megszűnik, és megkezdődik az új szövet kialakulása, a sérülés kijavítása. Míg az első szakaszban káros a gyulladásgátlás, a második, megújulási szakaszban hasznos lehet, mivel a prolongált gyulladás negatív hatással bír az új szövet képződésére.

Parmis Blomgran és munkatársai kifejtik: eddig a kutatás főleg a lokális gyulladásgátlás vizsgálatára összepontosított, ami az eredmények szerint elnyomja a kollagén-szintézist és a fibroblaszt-proliferációt. A szisztémás kezelésnek azonban más hatása lehet, teszik hozzá, mivel azok a sejtek, amelyek a második szakaszban lekapcsolják a gyulladást (makrofágok, szabályozó T-sejtek), a csontvelőből is származnak.

A kutatók által használt patkánymodell révén bebizonyosodott, hogy az Achilles-ín sérülése (átvágása) után 10 nappal, amikor az ín már korábbi erejének felét visszaszerezte, még jelentős mennyiségű leukocita található a regenerálódó szövetben, azaz a gyulladás tovább folyik. Ez magyarázhatja, hogy azokban az állatokban, amelyek az ínsérülés utáni 5. naptól a 9. napig szisztémás szteroidkezelésben részesültek, jelentősen javult a felépülő új szövet minősége, ereje.

A kutatók azt is hozzáteszik, korai lenne kijelenteni, hogy a gyulladásgátlásnak hasonló hatása van ember esetén is, azonban a megfelelően időzített szteroidkezelésnek olyan drámai hatása volt a kísérleti állatok esetében, hogy megérné ortopédiai sérülések klinikai vizsgálataiban ellenőrizni a humán reakciót.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink