hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az autizmus és az anya bélbaktériumai

Az anya bélflórájának összetétele fontos szerepet játszik az autizmus kialakulásában – közölte a Népszava egy kutatás alapján. Így a kockázat az étrend megváltoztatásával csökkenthető.

Egy várandós nő bélflórája nagy szerepet játszik abban, hogy a születendő gyermek autista lesz-e – derült ki a Virginia Orvostudományi Egyetem kutatásából. Az eredmények szerint szerint valószínű, hogy az anya étrendjének megváltoztatásával, valamint probiotikumok szedésével csökkenteni lehet a kockázatot - írta az Egészségemre.com.

Minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktériumtörzsekből álló mikrobiom él a bélrendszerében. Ezekben a több ezer baktériumcsaládnak több mint százszor több génje van, mint szervezetünk összes sejtjének. A bélflóra genomja tehát több mint százszor annyi gént tartalmaz, mint az ember génállománya. A kutatás az anya bélflórája és a magzat egészséges fejlődése közötti komplex kapcsolatra világít rá.  

A mikrobiom többféleképpen képes alakítani a fejlődő agyat. Az anya bélflórájának összetétele fontos szerepet játszik abban, hogy az utódok immunrendszere hogyan fog reagálni a fertőzésekre, sérülésekre és a stresszre. A bélrendszer egyensúlyának felborulása azonban több gondot is okozhat: fogékonnyá teheti az utódokat például az idegrendszeri betegségekre,mondta dr. Lukens, a kutatás vezetője.

A bélflóra összetételének megváltoztatása étrenddel, probiotikumokkal vagy akár székletátültetéssel segíthet, hogy helyreálljon a bélben élő különféle mikroorganizmusok egészséges egyensúlya, közli a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink