hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az acyclovir terápia nem károsítja a magzatot

Az első trimeszterben az acyclovir, valacyclovir, famcyclovirt terápia nem okoz súlyos születési károsodásokat

A herpes simplex és herpes zoster fertőzések nem ritkán előforduló infekciók, és kezelésükre acyclovirt, valacyclovirt és famcyclovirt alkalmaznak. Nagyon kevés vizsgálat történt, amely bizonyítaná azt, hogy a terhesség első trimeszterében ezek az antivirális gyógyszerek biztonsággal adhatók.

Ezt a kérdést vizsgálták Dániában, ahol 1996. január 1. és 2008. szeptember 30. között 837 795 gyermek született. Összesen 1804 olyan szülő nőt találtak, akik az első trimeszterben acyclovirt, valacyclovirt vagy famcyclovirt kaptak, s 40 esetben (2,2 százalék) fordult elő az újszülöttekben súlyos születési károsodás. Kontrollcsoportként 19 920 újszülött sorsát elemezték, e csoportnál a szülő nők nem részesültek semmilyen antivirális kezelésben. Itt a károsodás előfordulása 2,4 százalék volt.

A kutatást végzők úgy gondolják, hogy elsőként mindenképpen acyclovirt adjanak az első trimeszterben, mert annak biztonságossága egyértelmű. A másik 2 antivirális gyógyszer biztonságosságára vonatkozólag még további vizsgálatok szükségesek.

A szerkesztőségi cikk kiemeli, hogy a közlemény nem ad egyértelmű választ arra, hogy az acyclovir teratogén-e, vagy sem.

Forrás: JAMA 2010; 304: 859-866, 905-906.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink