2024. március. 29., péntek - Auguszta.

 

Agyi aktivitást vizsgáló labor épül

Több mint 106 millió forintos támogatásból fejleszt európai színvonalú infrastruktúrát az ELTE Természettudományi Karának Biológiai Intézete. A fejlesztés célja egy olyan, Európában egyedülálló laboregyüttes létrehozása és hosszú távú működtetése, mellyel neurobiológiai, élettani és viselkedésbeli változások összehasonlító vizsgálata végezhető el.

A VEKOP-2.3.3-15-20016-00019 projekt keretében beszerzendő csúcstechnológiai eszközök révén az agyi, és az agykérgi aktivitás pontos mechanizmusának jobb megértése válik lehetővé, mely elengedhetetlen az agy kóros működései kialakulásának megelőzéséhez, új gyógymódok kialakításához.

A neurobiológiai kutatásokban legelterjedtebben alkalmazott laboratóriumi állatokon végezhető vizsgálati technikák jelentős fejlesztése révén a kutatók pontosabb adatokat nyerhetnek a különböző belső állapotváltozásokat kiváltó előkezelések idegi- és más fiziológiás folyamatokra gyakorolt hatásairól, egyes idegsejtek megváltozott tulajdonságáról, az agyi aktiváció szinkronizációs mechanizmusairól, valamint a szinkronizált agyi aktivitási zavar anyai viselkedésre és ivadékgondozásra gyakorolt hatásáról.

Kutatásaik eredményei gyakorlati, klinikai szempontból is fontos felismerésekhez vezethetnek az epilepsziakutatásban, alvászavarok kezelésében, gyermekágyi depresszió megértésében, valamint egyes pszichoszociális problémák értelmezésében.

A projekt további hozzáadott értéke, hogy várhatóan 7 új kutatói munkahely jön létre. A Biológia Intézet két tanszékének – az Élettani és Neurobiológiai, valamint az Etológiai Tanszék – összefogásával megvalósuló laboregyüttes-fejlesztés modern feltételeket teremt a biológus és pszichológus hallgatók természettudományos oktatásában, növeli gyakorlati kompetenciájukat és nem utolsó sorban a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük lehetőségét.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. június 1. – 2020. május 31. között

(forrás: ELTE)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!