hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Áder János aláírta az MTA átalakításáról szóló törvényt

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta az MTA kutatóintézeteinek elvételéről rendelkező törvénymódosítást, szúrta ki az Index.

A magyar Országgyűlés 2019. július 2-án, kedden fogadta el "A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" című törvénymódosítást, 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke június 7-én, vasárnap írta alá és küldte meg a magyar államfőnek az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítást. Áder Jánosnak öt napja volt, hogy átgondolja, lát-e valamiféle alkotmányos akadályt a törvény kihirdetése előtt, és elküldi az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra, vagy aláírja a törvénymódosítást.

Az elnök kihasználta a rendelkezésére álló gondolkodási időt, és csak pénteken hozták nyilvánosságra az elnöki döntés eredményét.

A parlamenti szavazás után egy Áder Jánosnak címzett nyílt levélben a kutatók azt kérték, hogy az államfő ne írja alá az MTA kutatóintézeteinek az MTA köztestületéről való leválasztását lehetővé tévő törvényt, emlékeztet az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink