hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hallgatózó vírusok

Két éve tudjuk, hogy a vírusok képesek egymással kommunikálni, most a Princeton University kutatói azt fedezték fel, hogy egyes fágok hallgatózni is képesek: a baktériumok egymás közti kommunikációját érzékelve döntik el, megölik-e őket, közli az OTSZ Online.

A toxintermelésben és a biofilm-formálásban alapvető szerepet játszó, baktériumok közötti kommunikációt – quorum sensing/lokális denzitásérzékelés – 1970-ben ismerték fel, és azóta is forradalmi koncepciónak számít (a vírusok közötti kommunikációt pedig a közelmúltban, 2017-ben fedezték fel). A quorum sensing lehetőségeit feltáró egyik kutató most újabb sokkoló közlést tett: az újdonságról beszámoló The Atlantic-cikkben Ed Yong azt írja: a baktériumok egymás közti kommunikációját egyes vírusok képesek kihallgatni. A még élőnek is alig számító vírusok megértik a baktériumok molekuláris üzeneteit, és viselkedésüket aszerint módosítják.

A Cell című szaklapban megjelent tanulmány szerint egy, a Vibrio cholerae-t fertőző fág rendelkezik quorum sensing-receptorral, és annak segítségével dönti el, hogy szaporodik és megöli a baktériumot, vagy visszahúzódik és várakozó állapotba kerül. Most Silpe és Bassler felfedezte: a kolerabaktérium egy fágja genetikai anyagában hordozza a bakteriális quorum sensing hírvivőjének receptorgénjét, és az így megszerzett információ alapján a fág csak akkor fertőzi és öli meg a kolerabaktériumokat, ha azokból kellő számú van ahhoz, hogy a baktériumsejtekből kiszabaduló vírusok további baktériumokat találjanak.

Mindez a fágterápia egy új stratégiáját vetíti előre: az elmúlt évtizedekben a humán gyógyászatban is próbálkoznak azzal, hogy az antibiotikumoknak egyre inkább ellenálló baktériumokat fágokkal pusztítsák el, azonban – mivel a fágok egyébként nagyon válogatósak: csak speciális gazdabaktériumaikat fertőzik – eddig minden kezelendő bakteriális fertőzéshez saját speciális fágot kellett keresni. A promiszkuus VP882 révén alternatív stratégia építhető fel: a fág képes megfertőzni sokféle baktériumfajt, és azokat  meg is fogja ölni, amelyek kommunikációjának felismerésére a génmérnökök képessé tették.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink