hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A stressz káros hatásának kivédése

Az endogén cannabinoid 2-arachidonoylglycerol alapvető szerepet játszik a stresszel kapcsolatos ellenállóképességben, csökkent szintjének helyreállítása a jövőben a hangulatzavarok és szorongásos betegségek megelőzésének és kezelésének hatékony módja lehet, írja a Nature Communications tanulmánya.

A Vanderbilt University Medical Center kutatói az endocannabinoid rendszer neves kutatója, Sachin Patel vezetésével megállapították, hogy az endocannabinoid 2-arachidonoylglycerol (2-AG) alapvető szerepet játszik az ismételt és az akut traumatikus stressz elleni védekezésben. Mint a Nature Communications című lapban megjelent tanulmányukban – Endocannabinoid signalling modulates susceptibility to traumatic stress exposure– kifejtik, az eredménynek széles körű következményei lesznek a hangulatzavarok és szorongásos betegségek – így pl. a major depresszió vagy a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) - megelőzésében és kezelésében. A tanulmány szerint a természetes cannabinoidok alacsony szintje fogékonnyá tehet a depresszió és a PTSD kialakulására, és e belső jelátviteli rendszer serkentése a stresszel összefüggő betegségek új terápiás megközelítése lehet. A kutatók szerint a marihuána pszichoaktív komponense, a tetrahydrocannabinol (THC) is ugyanahhoz a cannabinoid receptorhoz – CB1 – kötődik, mint a 2-AG, és ez magyarázhatja szorongásoldó és feszültségcsökkentő hatását.

Patel és munkatársai korábban már kimutatták a CB1 receptorokat az amygdalában, az agy szorongásszabályozó központjában, ami annak eldöntésében is részt vesz, hogy az illető egy fenyegető ingerre harccal vagy meneküléssel reagál, továbbá állatmodellen bebizonyították, hogy a CB1 receptor blokkolása, illetve génjének kikapcsolása az állat szorongásának növekedéséhez vezet. Genetikailag módosított egereken azt is bebizonyították, hogy azok az állatok, amelyeknek csökken 2-AG-szintetizáló képességük, szorongás- és depresszió-szerű tüneteket produkálnak, illetve ha az állatokban blokkolják a 2-AG lebontását végző enzimet, az állatok viselkedése helyreáll.

A jelen vizsgálatban a kutatók két olyan egérpopulációval dolgoztak, amelyek fogékonyak, illetve amelyek ellenállóak voltak az akut stressz káros hatásaira. A 2-AG-szint növelése fokozta a stressznek ellenálló egerek arányát, és növelte az eredetileg stresszérzékeny egerek ellenálló képességét, míg a 2-AG-szint csökkentése hatására a korábban ellenálló egerek akut stresszre szorongással válaszoltak.

Az eredmények tehát arra utalnak, hogy az amygdala CB-1 receptorain keresztül történő jelátvitel elősegíti az akut stresszel szembeni ellenálló képességet, és a korábbi humán vizsgálatok is megerősítik, hogy a 2-AG alacsony szintjének növelése alkalmas lehet a stresszel összefüggő pszichiátriai betegségek kezelésére.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink