hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak

A delta variánsnál két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek, hangzott el az InfoRádióban.

A koronavírus-járvány kínai, majd olaszországi adataiban is fel lehetett fedezni szabályszerűséget – mondta el az InfoRádiónak az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Vattay Gábor szerint a negyedig hullámnak – amely rendkívül fertőző, emiatt szinte kivétel nélkül mindenkit érinteni fog –, illetve az oltásoknak köszönhetően, a két fajta immunizáció együttesen azt fogja vélhetően eredményezni, hogy a következő, vagyis az esetleges ötödik hullám már szinte bele fog simulni a téli járványokba, amiket már megszoktuk az influenzánál és az egyéb megfázásos megbetegedéseknél.

A Nagy-Britanniában májusban elindult negyedik hullámra visszatérve a szakember kifejtette: nagyjából két hónappal járhatnak Magyarország előtt, ahol a jelek szerint július közepén vette kezdetét ez a hullám. Elmondható, hogy ennek során nagyjából kéthetente duplázódnak az esetszámok, bár ez – az idő rövidség miatt – hazánk esetében egyelőre még nem mérhető pontosan. Azonban a brit hullám úgy tűnik, hogy csillapíthatatlanul halad, exponenciálisan felfelé. Ismeretes, az első három hullámban mintegy 4,5 millió ember fertőződött meg a szigetországban, a negyedik hullámmal azonban ez a szám a közeljövőben megduplázódhat, sőt, akár a társadalom döntő részét is érintheti a betegség – tette hozzá a tanszékvezető.

Tapasztalatok szerint a negyedik hullám esetében a leglényegesebb eltérés – a korábbiakhoz képest –hogy, hogy sokkal kevesebben kerülnek kórházba. Legalábbis az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, és majd feltehetőleg Magyarország, mivel a lakosság nagy számban átoltott. Ennek megfelelően viszont kevésbé tartanak az emberek a járványhullámtól, később kiváltva a védekezési reflexeket, így az esetszámok jóval nagyobbak lehetnek. Vagyis összességében nem tudható, hogy a sokkal nagyobb esetszám, valamint az alacsonyabb kórházba kerülés és halálozási esély együttesen mekkora áldozatot fog követelni – hívta föl a figyelmet a szakértő.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink